Αρχική » Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Ζωγράφου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Δήμου Ζωγράφου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

0

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών ολοκληρώθηκε χθες, Σάββατο 26 Ιουνίου 2021, η δεύτερη ημέρα της μεγάλης επετειακής εκδήλωσης του Δήμου Ζωγράφου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους τόνισε ότι ο Δήμος Ζωγράφου « αποτίειελάχιστο φόρο τιμής στις τεράστιες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης και στο σύνολο των Ελλήνων της εποχής που έκαναν το αδιανόητο πραγματικότητα και ταυτόχρονα επιχειρεί να συμβάλλει με την εκδήλωση αυτή στη διεύρυνση των γνώσεων για την περίοδο αυτή». Όπως επισήμανε,« υπάρχει τεράστιο ιστορικό βάθος και όσο πιο πολλά γνωρίζει κάποιος τόσο περισσότερο εκπλήσσεται και τόσο πιο πολύ αντιλαμβάνεται το μέγεθος του ιστορικού γεγονότος και την εμβέλεια του άθλου που επετεύχθη».

Ο κ. Θώδας σημείωσε ότι «ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας είναι το καταλυτικό ιστορικό ορόσημο που σηματοδότησε την πολιτική και πολιτειακή ανάσταση του Ελληνικού Έθνους και την επαναφορά του στο ιστορικό προσκήνιο με δική του κρατική υπόσταση μετά από αιώνες έκλειψης».

Επίσης, έδωσε έμφαση στις ιστορικές συνέπειες που είχε ο Ελληνικός Αγώνας. «Ο Ελληνικός Αγώνας αποτέλεσε θρυαλλίδα ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων σε Ευρώπη και Ευρασία. Άλλαξαν τον πολιτικό χάρτη και δρομολόγησαν διεργασίες ανατρεπτικές του τότε status quo και αυτό εξηγεί την αντίθεση των Μεγάλων Δυνάμεων στον Ελληνικό Αγώνα. Είχαν διαγνώσει τις προεκτάσεις της Ελληνικής Επανάστασης και προσπάθησαν να τις αποφύγουν, αλλά η αποφασιστικότητα για τον υπέρ πάντων Αγώνα και η ορμή των Ελλήνων ήταν τέτοια που ακόμα και ισχύς των Μεγάλων Δυνάμεων δεν μπόρεσε να εκτρέψει τον ρου της Ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Βουλευτής της ΝΔ στον Νότιο Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Το Υπουργείο Τουρισμού εκπροσώπησε ο συνεργάτης του Υπουργού Χάρη Θεοχάρη, Φώτης Βασιλάρας, ενώ την Περιφέρεια Αττικής η Περιφερειακή Σύμβουλος Σοφία Αλυμάρα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών, Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων, με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες, ερευνητές, ιστορικούς και συγγραφείς. Συγκεκριμένα, το πάνελ αποτελούσαν ο Φιλόλογος – Ιστορικός Αντώνης Αντωνάκος, ο συγγραφέας – ιστορικός ερευνητής και εκδότης Γιώργος Καραμπελιάς, ο Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου – Οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος και ο Στρατηγικός Αναλυτής – ιστορικός Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος.

Παρόντες, επίσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών, Αναστασία Μπότου και ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Θεόδωρος Μετικαρίδης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Πρασίνου Γιάννης Βρούτσης, Εμπορικής Ανάπτυξης και Αποτελεσματικότητας Λεωνίδας Κουφός, Καθαριότητας και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Δήμος Μπουλούκος και ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Νέας Γενιάς Δημήτρης Κολομπάτσος.

Η μεγάλη επετειακή εκδήλωση συνεχίζεται και σήμερα, Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, με σημαντικούς ιστορικούς και ερευνητές να παρουσιάζουν συγκλονιστικά στοιχεία που φωτίζουν πτυχές του Αγώνα των Ελλήνων και της πορείας δύο αιώνων ελεύθερου εθνικού βίου.

Στην αποψινή εκδήλωση θα μιλήσουν ο Καθηγητής Οικονοµικής Γεωγραφίας  και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης, ο ∆ρ. Οικονοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Γενεύης και ∆ρ. Φιλοσοφίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Μελέτης Μελετόπουλος, ο  ∆ρ. Νεότερης Ιστορίας του Τµήµατος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, Χαράλαµπος Μηνάογλου και ο ∆ρ. Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστηµών Θεοφάνης Μαλκίδης. Θα ακολουθήσει εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή, ένα φαντασμαγορικό χρονολόγιο των 200 ετών, από την Επανάσταση μέχρι τις ημέρες μας, στο οποίο θα παρουσιαστούν ιστορικά ορόσημα, πρόσωπα και συμβάντα τα οποία καθόρισαν και χαρακτήρισαν τους δύο αιώνες ελεύθερου εθνικού βίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. – Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Δημοτικός Σύμβουλος Λάμπρος Γούμενος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Καππής, Χαράλαμπος Κρανιώτης, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, Βαγγέλης Τζανής και ο Βασίλειος Λένης. Παρών επίσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου, Αλέξανδρος Γκούμας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *