Αρχική » Σε τι ελπίζει ο Χ. Δούκας στη «μάχη» για την ΚΕΔΕ

Σε τι ελπίζει ο Χ. Δούκας στη «μάχη» για την ΚΕΔΕ

0
doukas edimosgr

Ο Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων

Ο Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της ΚΕΔΕ και όπως λένε συνεργάτες του, ποντάρει σε 2 σημεία…

Μπορεί η πλειονότητα των Δημάρχων να είναι γαλάζιοι, εν τούτοις, ο Δήμαρχος Αθηναίων θεωρεί ότι μπορεί να εκλεγεί στην προεδρία της ΚΕΔ. Τα 2 σημεία, στα οποία ποντάρει είναι:

  1. Η νέα και άφθαρτη πρόταση, που συνδυάζει και την γνώση στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας…
  2. Η δυσαρέσκεια Δημάρχων στην επιβολή του Λ. Κυρίζογλου από τη Νέα Δημοκρατία…

Ο Χάρης Δούκας μίλησε σε ανακοίνωση για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους δήμους αλλά και στα προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν για το καλύτερο μέλλον στις πόλεις. Άσκησε, επίσης, σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση αναφορικά με την «Ανάπλαση ΑΕ» και εγκάλεσε τον νυν και υποψήφιο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου.

Τι αναφέρει η ανακοίνωσή του:

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας σημαντικής πενταετίας. Θα κρίνει εν πολλοίς αν οι πόλεις μας, μικρές και μεγάλες, θα μπορέσουν να μετασχηματιστούν, ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις. Να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για όλους και κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Είναι ένα δύσκολο ταξίδι, το οποίο, όμως, όλοι επιλέξαμε να κάνουμε, υπηρετώντας τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, ο οποίος βρίσκεται κάθε μέρα πιο κοντά στον πολίτη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μορφή διοίκησης.

Για να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση, απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ένας νέος οδικός χάρτης για τον θεσμό. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε στην εποχή της κλιματικής κρίσης, της τεχνητής νοημοσύνης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης με εργαλεία του προηγούμενου αιώνα.

Δεν μπορεί οι πόλεις και τα χωριά μας να πνίγονται ή να καίγονται, ολόκληρες περιοχές να αλλάζουν χαρακτήρα, να τουριστικοποιούνται ή να ερημώνουν. Δεν γίνεται μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτά της στέγασης ή της ασφάλειας να παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, οι δημότες μας να είναι οι ενεργειακά φτωχότεροι σε όλη την Ευρώπη, οι δήμοι να κινδυνεύουν να χάσουν τη μεγάλη πρόκληση για ενεργειακή δημοκρατία και οι δημοτικές αρχές να παραμένουν θεατές.

Η συνταγματική επιταγή για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, περίπου μισό αιώνα μετά, παραμένει ημιτελής, όταν δεν παραβιάζεται κατάφωρα. Το 2023, κλείνει με ένα ακόμη απαξιωτικό, σχεδόν εχθρικό, δείγμα γραφής από την κυβέρνηση, προς την Αυτοδιοίκηση.

Χθες, οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψήφισαν νόμο, που αποκλείει τις δημοτικές αρχές από τον νέο φορέα για τα μεγάλα έργα ανάπλασης των πόλεων μας. Θα αποφασίζουν για τις περιοχές μας, τέσσερις υπουργοί, ερήμην μας και ερήμην των δημοτών μας. Ο νυν και υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα, δεν βρήκε να πει ούτε μία κουβέντα.

Όσοι στέκονται με αντιλήψεις υποταγής δίπλα στην κεντρική, συγκεντρωτική εξουσία, δεν θέλουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για να ανταποκριθούμε στο έργο μας. Αυτές επιτάσσουν ένα νέο, δυνατό αυτοδιοικητικό κίνημα, απαλλαγμένο από κομματικές μονομέρειες, που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα απόψεων και θα σπάει στεγανά.

Στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, δηλώνω παρών και θέτω υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου.

Καλώ όλους τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης να δημιουργήσουμε ένα νέο αυτοδιοικητικό κίνημα που θα διεκδικήσει και θα στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι πόλεις μας, τα χωριά μας, για να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων.

Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *