29 Μαρτίου, 2024

Ο πρώτος συνοικισμός στο δήμο Βύρωνα

0

Το βιβλίο του κυρίου Ζώνα αποτελεί στην ουσία ένα έντυπο οδοιπορικό στους δρόμους του Βύρωνα, έναν χρήσιμο οδηγό που συνδέει το παρόν με το παρελθόν και εξηγεί πολλές από τις ιδιαιτερότητες

katopodis edimosgr 1

O δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης

Πέρασαν 100 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου συνοικισμού στο δήμο Βύρωνα…

Για το λόγο αυτό δεκάδες πολίτες προσήλθαν στον κήπο του Μουσείου Ιστορίας Βύρωνα, προκειμένου να παραστούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Τα προσφυγικά οδωνυμικά του Βύρωνα, Συμβολή στην προσφυγική ιστορία της πόλης” του αρχαιολόγου-ιστορικού, εκπαιδευτικού και συγγραφέα Λουκά Ζώνα».

Η έκδοση των 300 σελίδων διεξήχθη στο Δήμο Βύρωνα, στο πλαίσιο των δράσεων του για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, η οποία αποτέλεσε την αφετηρία της δημιουργίας της πόλης μας ως προσφυγικού συνοικισμού.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, ο οποίος ανέφερε:

Είναι ιδιαίτερα μεγάλη η χαρά μου για την εκδήλωση και διπλά μεγάλη που αυτή πραγματοποιείται σε αυτόν τον ιστορικό χώρο, σε αυτό τον “ομφαλό” θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε, για την πόλη του Βύρωνα, το Παλαιό Δημαρχείο. Ένα ιστορικό κτίριο, που σύντομα προσδοκούμε πως θα ενισχυθεί ως “ομφαλός” της πόλης, αποτελώντας το σπίτι του Μουσείου Ιστορίας της Πόλης του Βύρωνα και φιλοξενώντας 100 χρόνια ιστορίας και ανθρώπων.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιστορία, είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποι.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον αποφασίσαμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την έκδοση του βιβλίου του κ. Ζώνα, που μέσα του σαν χρονοκάψουλα καταγράφει και συγκρατεί την ιστορία των δρόμων και των ονομάτων της πόλης μας.

Είναι ευθύνη και ταυτόχρονα και καθήκον μας να λειτουργούμε ως θεματοφύλακες της ιστορίας του Βύρωνα και αποτελεί ιδιαίτερη χαρά να στηρίζουμε προσπάθειες όπως την έκδοση αυτού του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας. Το βιβλίο του κυρίου Ζώνα αποτελεί στην ουσία ένα έντυπο οδοιπορικό στους δρόμους του Βύρωνα, έναν χρήσιμο οδηγό που συνδέει το παρόν με το παρελθόν και εξηγεί πολλές από τις ιδιαιτερότητες και τις απορίες που πολλοί μπορεί να έχουμε σχετικά με τα οδωνύμια της πόλης, διανθισμένο με ιστορικές και γεωγραφικές γνώσεις για το Βύρωνα και τη Μικρά Ασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *