Αρχική » Ο Ευαγγ. Μπουρνούς αποκαλύπτεται στο Edimos: Ο Δήμος Ραφήνας θα προχωρήσει μπροστά

Ο Ευαγγ. Μπουρνούς αποκαλύπτεται στο Edimos: Ο Δήμος Ραφήνας θα προχωρήσει μπροστά

0
bournous rafina

Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς

Λάτρης της συλλογικότητας και όχι της ατομικότητας, είναι ο Ευάγγελος Μπουρνούς, Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Συνέντευξη στον Άγγελο Αρτελάρη

Είθισται να δηλώνει ότι «η ομάδα κερδίζει» και είναι σημαντικό το γεγονός ότι διαθέτει ισχυρό σύνολο. Ένα άλλο στοιχείο που καταδεικνύει την προσωπικότητα του Δημάρχου είναι ότι αρέσκεται να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. 

«Ο δήμος πρέπει να πάει μπροστά», αναφέρει και ξεκαθαρίζει ότι δεν γίνεται στον 21ο αιώνα να μιλάμε για βόθρους και για κινδύνους πλημμύρας και απώλειας ζωής ή περιουσίας. «Σκεφτείτε ότι παρατηρείται μια παραφιλολογία αναφορικά με την παρέμβαση στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και ότι δήθεν θα δημιουργήσει έναν κλειστό αγωγό», ξεκαθαρίζει. Είναι γεγονός, πλέον, ότι η Ραφήνα δεν είναι ψαροχώρι, αλλά ένα μεγάλο λιμάνι και στην τελευταία απογραφή καταγράφηκε στο 10% των δήμων που σημείωσαν πληθυσμιακή αύξηση.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι ο Δήμος βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο υλοποίησης όλων των σημαντικών έργων. «Ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 1.4εκ. ευρώ», επισήμανε: «Ξεκινήσαμε ως ομάδα να δημιουργήσουμε τη νέα μέρα στον Δήμο μας. Είμαστε, δε, υποχρεωμένοι να τα παραδώσουμε ολοκληρωμένα το 2028 στους πολίτες».  Αλλά ας προχωρήσουμε στη συνέντευξη με τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου.

  • Θέτετε ως το «μεγάλο στοίχημα» για τον Δήμο την προσεχή πενταετία;

«Με κατηγορηματικό τρόπο, ναι… Ξεκινήσαμε, ήδη, τον σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση των πλάνων μας και πλέον, φθάσαμε στο πιο κομβικό σημείο. Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς, με αποκλειστικό στόχο τη δημιουργία σημαντικών κτιριακών υποδομών που θα εξασφαλίσουν μια βιώσιμη αστική κινητικότητα στην πόλη. Μιας πόλης, που αποτελεί το δεύτερο πιο μεγάλο λιμάνι της χώρας».

bournous 1
Λάτρης της συλλογικότητας και όχι της ατομικότητας, είναι ο Ευάγγελος Μπουρνούς, Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.
  • Αλήθεια, οι σχέσεις σας με τον Οργανισμό Λιμένος είναι αγαστές; Διότι πολλά ακούστηκαν…

«Σας διαβεβαιώνω ότι παραμένουν σχέσεις συμβίωσης και σε καμία περίπτωση δεν διακατέχονται από εχθρότητα ή αντιπαράθεση. Είναι δεδομένη, ωστόσο, η έλλειψη υποδομών στο λιμάνι της Ραφήνας, κάτι που επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στον Δήμο».

  • Λογικά το λιμάνι αποφέρει και χρήματα…

«Λογικά και φυσιολογικά… Ο τομέας των υποδομών αποτελεί τροχοπέδη για την εμπορική – επιχειρηματική ανάπτυξη της πόλης. Ως εκ τούτου, ειδικότερα το καλοκαίρι, η Ραφήνα μετατρέπεται σ’ ένα πελώριο πάρκινγκ. Παρατηρείται επιβάρυνση στους δρόμους, με αποτέλεσμα η ποιότητα του οδοστρώματος να φθίνει σε μικρότερο χρονικό διάστημα».

  • Προφανώς ως ανώνυμη εταιρία ενεργεί με διαφορετικά κριτήρια.

«Προφανώς, διότι είναι αλήθεια ότι ο Οργανισμός δεν σκέφτεται, ούτε την πόλη, ούτε τους δημότες της. Παρά μόνο όλα όσα έχουν σχέση με το λιμάνι και πλησίον αυτού. Θεωρητικά η σχέση έπρεπε να είναι αμφίδρομη και η διοίκηση έπρεπε να ενεργούσε ως δημότης της Ραφήνας.

Θεωρώ ότι κακώς ο δήμος δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΟΛΡ. Ως εκ τούτου, δεν ενημερωνόμαστε στο ελάχιστο για ζητήματα που μας αφορούν».

  • Ας επιστρέψουμε όμως, στις υποδομές. Συμπεριλαμβάνονται και τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου;

«Βεβαίως, καθώς δίνουμε μεγάλη έμφαση σε θέματα ασφάλειας και προστασίας των δημοτών. Ένα απ’ αυτά είναι και η αντιπλημμυρική θωράκιση του Μεγάλου Ρέματος. Παράλληλα, προχωρούμε σε εργασίες εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Επί παραδείγματι, ομιλούμε για την ολοκλήρωση του πολιτιστικού κέντρου – αμφιθεάτρου, το οποίο και θα αποτελέσει ένα έργο πνοής στα πολιτιστικά. Οι προσπάθειές μας στρέφονται προς τη δημιουργία ενός Δήμου με Ευρωπαϊκές υποδομές».

  • Αναφερθήκατε στα πολιτιστικά δρώμενα και θυμηθήκαμε το πετυχημένο Φεστιβάλ. Υπάρχει βοήθεια για τη διοργάνωση;

«Είναι γεγονός ότι χρειαζόμαστε βοήθεια των συλλόγων, με πρωταρχικό σκοπό τον καλύτερο συντονισμό. Όπως, βέβαια και αυξάνουμε κάθε χρόνο τον πήχη των προσδοκιών. Στόχος μας είναι η μαζικότητα προσέλευσης, κάτι που δεν επιτυγχάνεται λόγω παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων».

  • Και πως θα επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός;

«Λάβαμε την απόφαση ότι οι σύλλογοι που δεν συνεργάζονται με τη Δημοτική Αρχή να μην λαμβάνουν επιχορήγηση. Μπορεί να φαντάζει μια σκληρή απόφαση, αλλά είναι μια δίκαιη απόφαση με στόχο το συνολικό καλό».

  • Μια τέτοια απόφαση δεν θα δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους σας ενόψει των επικείμενων εκλογών;

«Σας προανέφερα ότι το ζητούμενο είναι το γενικότερο καλό, αυτό που συμφέρει τον Δήμο και τους δημότες. Κι όχι, βέβαια, κάποιες ομάδες ανθρώπων. Θεωρώ ότι στην κρίση των δημοτών θα τεθούν τα έργα που υλοποιήσαμε.

Και για να τα λέμε όλα, είμαι πεπεισμένος ότι τιμήσαμε την ψήφο των πολιτών μια και παραδώσαμε το 95% των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Αδράξαμε, επίσης, την εποχή της πανδημίας τις όποιες ευκαιρίες με χρήματα που ήρθαν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως εκ τούτου, ζητάμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης και ευελπιστούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή».

  • Ποια έργα που έγιναν θεωρείτε ότι είναι σημαντικά για τον Δήμο;

«Για να είμαστε ακριβείς πρόκειται για ένα δίκτυο  έργων, αρχής γενομένης από την αποχέτευση. Θεωρώ ότι είναι η αρτιότερη στην Ευρώπη, με προηγμένη τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων και επαναχρησιμοποίηση των εκροών για άρδευση βρώσιμων φυτών.

Η ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης είναι ένα ακόμα ζήτημα αιχμής, αλλά και η υλοποίηση υποδομών από τις παρυφές της Πεντέλης έως τη θάλασσα του Ευβοϊκού. Επί παραδείγματι, κατασκευάστηκαν νέα σχολεία και παιδικοί σταθμοί, ενώ έχουμε νέους πολιτιστικούς χώρους.

Το …κερασάκι στην τούρτα είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα δημοπρατηθούν. Αναφέρομαι στο κορυφαίο έργο για την Ευρώπη, το Παραολυμπιακό αθλητικό κέντρο, που θα κοστίσει περίπου 36εκ. ευρώ.

  • Τι βαθμό θα βάζατε στο έργο της Δημοτικής Αρχής στον τομέα της ψηφιοποίησης;

«Αποτελεί για εμάς ός μετασχηματισμός είναι επίσης στρατηγική επένδυση για το δήμο μας, ενώ ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης και η τηλεμετρία, εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ” Αντώνης Τρίτσης” με άνω των 10 εκ ευρώ και  εκτελείται σήμερα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *