Αρχική » Επιστολική ψήφος: Ενδυνάμωση της Δημοκρατίας ή αλλοίωση του εκλογικού σώματος…

Επιστολική ψήφος: Ενδυνάμωση της Δημοκρατίας ή αλλοίωση του εκλογικού σώματος…

0
mitsotakis edimosgr 1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αποτελεί μια σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση η επιστολική ψήφος, που ουσιαστικά διευρύνει το εκλογικό σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές…

 

Του Άγγελου Αρτελάρη

Είναι πράγματι μια κίνηση ενδυνάμωσης της Δημοκρατίας, προτρέποντας τον κάθε πολίτη να ψηφίσει απ’ όπου βρίσκεται ή αλλοιώνει το εκλογικό σώμα; Τα δεδομένα, πάντως, στην υπόθεση είναι:

  1. Η Ελλάδα είναι η 15η ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει την επιστολική ψήφο και μια από τις περίπου 50 παγκοσμίως…
  2. Θα ισχύσει στις Ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου…
  3. Θα ψηφίσουν απόδημοι, ετεροδημότες αλλά και όσοι διαμένουν στην επικράτεια αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούν να ψηφίσουν…

Από εκεί και πέρα, ο καθένας βλέπει το ποτήρι, είτε μισοάδειο, είτε μισογεμάτο. Αυτονόητο είναι ότι η επιστολική ψήφος λειτουργεί ως αντίδοτο στην αποχή, παρ’ ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η αποχή ήταν συνειδητή. Μια άλλη παράμετρος είναι ότι στο εξωτερικό δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα και η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική, γεγονός που εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει εκατοντάδες Έλληνες ομογενείς, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Από την άλλη πλευρά διαφαίνεται η προσδοκία μιας σημαντικής νίκης στις Ευρωεκλογές από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι «οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα, εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για το ρόλο τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *