28 Μαρτίου, 2024

Επίθεση κατά Γ. Σγουρού από την περιφέρεια Αττικής

0
patoulis edimosgr 1

Ο Γιώργος Πατούλης

Φουλ επίθεση εναντίον του Γιάννη Σγουρού εξαπέλυσε μέσω ανακοίνωσης η περιφέρεια Αττικής…

«Για μια ακόμη φορά, ο αποτυχημένος πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επιχειρεί, εκδίδοντας ψευδείς ανακοινώσεις, να συκοφαντήσει το έργο της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας και του Γιώργου Πατούλη», ανέφερε η ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής Αττικής, απαντώντας στην ανακοίνωση του πρώην περιφερειάρχη. Αναλυτικά:

Στα ψέματα του κ. Σγουρού απαντάμε με αλήθειες:

  • Πρώτον, ο κ. Σγουρός ως Περιφερειάρχης δεν έκανε τίποτα για να υπάρχει ανακύκλωση στην Αττική. Είναι από τους κύριους υπεύθυνους που η Αττική ήταν τα προηγούμενα χρόνια ουραγός στην ανακύκλωση, γι’ αυτό σήμερα στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας θάβονται χωρίς επεξεργασία περίπου 2 εκ. τόνοι σκουπιδιών.
  • Δεύτερον, σε αντίθεση με την περίοδο Σγουρού, σήμερα στην Αττική γίνεται και ανακύκλωση και χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων. Έχουμε εξασφαλίσει πάνω από 100 εκ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού ανακύκλωσης, ο οποίος σταδιακά παραδίδεται δωρεάν σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Ενώ σε εξέλιξη είναι και η παράδοση 200 καφέ απορριμματοφόρων και 45.000 καφέ κάδων για τη λειτουργία χωριστού ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων.
  • Τρίτον, όσον αφορά στα σπιτάκια ανακύκλωσης και την έρευνα της Κομισιόν, όσον αφορά στον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής, δεν μας ακουμπά η συγκεκριμένη διαδικασία. Όσον αφορά στο δικό μας σχεδιασμό, μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 44 σπιτάκια ανακύκλωσης κι έχουμε απορροφήσει 16,3 εκ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.  Ενώ για το σύνολο του εξοπλισμού ανακύκλωσης έχουμε εισπράξει ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 29,5 εκ. ευρώ.

Τέταρτον, όσον αφορά στους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη στον ΕΔΣΝΑ, αφενός αφορούν προμήθεια εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την υλοποίηση του κεντρικού μας στόχου, που είναι η εκτροπή από την ταφή των απορριμμάτων που παράγονται στην Αττική. Αφετέρου, έχουμε δεσμευθεί πως οι διαγωνισμοί και οι προμήθειες αυτές θα υλοποιηθούν αφού εξασφαλισθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δεν πρόκειται να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό του ΕΔΣΝΑ και την τσέπη των πολιτών, σε αντίθεση με τα σχέδια που προωθούσε στο παρελθόν ο κ. Σγουρός που δεν έβαζαν ως προτεραιότητα την ανακύκλωση και οδηγούσαν στον τριπλασιασμό του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, σε βάρος των πολιτών.

Πέμπτον, τονίζουμε πως όλες οι διαγωνιστικές μας διαδικασίες ολοκληρώθηκαν με απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια, ελέγχθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και υλοποιούνται υπό την επίβλεψη των αρμόδιων αρχών. Ας ζητά όσους ελέγχους θέλει ο κ. Σγουρός, καλοδεχούμενοι είναι, αφού καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Αυτός που πρέπει να φοβάται τη Δικαιοσύνη είναι ο κ. Σγουρός, εφόσον επιμείνει στην τακτική της συκοφαντίας.  Η ανοχή μας στα ψέματα του εξαντλείται.

Τις επιλογές Σγουρού στη διαχείριση των απορριμμάτων της πληρώνει ακριβά η Αττική και οι πολίτες ακόμη και σήμερα. Αντί να μας ζητά το λόγο για τις δικές μας επιλογές, οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη του αν έχει έστω και λίγη τσίπα. Κι όχι να μας συκοφαντεί.

Τέλος, όσον αφορά το δήθεν πρωτογενές έλλειμμα των 170 εκ. που αναφέρει, πρόκειται για ακόμη ένα ψέμα, αποτέλεσμα της δημιουργικής λογιστικής που προσφεύγει για να καλύψει το δικό του πολιτικό έλλειμμα.

Η αλήθεια είναι πως  η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας Αττικής παρέλαβε ένα ελλειμματικό ταμείο, με υποχρεώσεις άνω των 2 δις ευρώ και χρήματα στο συρτάρι λιγότερα από 350 εκ. ευρώ. Επιλέξαμε αντί να σταματήσουμε τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη ή ήδη προγραμματίζαμε, να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

  1. Δεν ψάξαμε δικαιολογία, αλλά δουλέψαμε συστηματικά και καταφέραμε στα τέσσερα αυτά χρόνια πέραν των άλλων
  2. Να εκτελούμε πάνω από 2.000 έργα σε όλη την Αττική, προϋπολογισμού άνω των 2 δις ευρώ.
  3. Να έχουμε πετύχει ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ 95,42%, από 27,29% που παραλάβαμε.
  4. Να έχουμε πετύχει αύξηση της χρηματοδότησης της Περιφέρειας Αττικής από το νέο ΕΣΠΑ κατά 54% ( 1,6 δις από 1,050 ).
  5. Να διασφαλίσουμε πάνω 350 εκ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, ελαφρύνοντας αντίστοιχα με το ποσό αυτό τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αφού η προηγούμενη διοίκηση σχεδίασε ότι το έργο αυτό θα γίνει με ίδιους πόρους.

Ο κ. Σγουρός αρνείται να αντιληφθεί ότι αποτελεί παρελθόν κι ότι με ψέματα και συκοφαντίες, δεν πρόκειται να πετύχει την πολιτική του ανάσταση. Άλλωστε η Ανάσταση του Λαζάρου πέρασε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *