Αρχική » «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ»: Παρουσιάστηκε το βιβλίο από την Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Ν. Ιωνίας

«Ο Ταύρος του Μάντσεστερ»: Παρουσιάστηκε το βιβλίο από την Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Ν. Ιωνίας

0

Στην Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας παρουσιάστηκε από την Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Η Καππαδοκία» το βιβλίο του Κώστα Χαλέμου, «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ», με κεντρικό θέμα την Κλωστοϋφαντουργία «Μουταλάσκη» η οποία λειτούργησε στην πόλη από το 1927 έως το 1992 (μετά το 1978 ως κλάδος της «Πειραϊκής Πατραϊκής»).

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες, προβολές βίντεο και διαφανειών, ηχογραφημένες μαρτυρίες, ανάγνωση αποσπασμάτων και δρώμενο που επιμελήθηκε η κυρία Ντέπυ Καλλίνογλου. Η κυρία Βάσω Παπαδοπούλου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Ελλάδος, αναφέρθηκε στην ιστορία της Μουταλάσκη Καππαδοκίας και στο ξεκίνημα της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Ιωνία.

Ο κύριος Γιώργο Ουρούμπεης διάβασε τη μαρτυρία του Μουταλασκηνού Ιορδάνη Φωτάκογλου από το βιβλίο «Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Νάξο» του Αναστάσιου Ναυπλιώτη και προβλήθηκε βίντεο με θέμα «Το Ταλάς σήμερα».

Ο φιλόλογος-ιστορικός Αρχάγγελος Γαβριήλ, μίλησε για το έργο του Κώστα Χαλέμου τονίζοντας ότι τα βιβλία του «αποτελούν πολύτιμες πηγές για τους μελετητές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής ζωής των Μικρασιατών προσφύγων στις νέες εστίες τους»

Ο συγγραφέας αναφέρθηκε στις πηγές έμπνευσής του και στις δυσκολίες υλοποίησης της έκδοσης εν μέσω καραντίνας, αποκάλυψε ότι δουλεύει πάνω στο δεύτερο μέρος κι ανανέωσε το ραντεβού με το αναγνωστικό κοινό για το 2022 με τη συνέχεια του «Ταύρου του Μάντσεστερ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Δήμαρχος, Ν. Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *