Αρχική » Ο Μ. Καλαμπόκας στο Edimos: Πώς δημιούργησε το πετυχημένο σύστημα υγείας στον Δήμο Αθηναίων

Ο Μ. Καλαμπόκας στο Edimos: Πώς δημιούργησε το πετυχημένο σύστημα υγείας στον Δήμο Αθηναίων

0
kalabokas bakoyiannis

Ο Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Αθηναίων, Μανώλης Καλαμπόκας

Ο Μανώλης Καλαμπόκας, αντιδήμαρχος υγείας στο Δήμο Αθηναίων, είναι ο άνθρωπος που υλοποίησε το project της ίδρυσης των δημοτικών ιατρείων…

Ένα εγχείρημα, εξ αρχής δύσκολο και επίπονο, αλλά εν τέλει άκρως πετυχημένο και λειτουργικό. Γι’ αυτό και η προσέλευση των πολιτών της Αθήνας είναι εντυπωσιακή. Ο Δήμος Αθηναίων, λοιπόν, πρωτοπορεί στον τομέα της υγείας, με την ίδρυση δημοτικών ιατρείων σε κάθε ένα από τα επτά διαμερίσματα…

Συνέντευξη στον Άγγελο Αρτελάρη

Ο Κώστας Μπακογιάννης έλαβε τη σχετική απόφαση και ο αντιδήμαρχος υγείας, Μανώλης Καλαμπόκας, ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε το σύστημα υγείας. Για όσους δεν γνωρίζουν είναι Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μαιευτική και Γυναικολογία. Αναντίρρητα, ένας έμπειρος και ικανότατος άνθρωπος, ο οποίος έφερε εις πέρας το σχέδιο του Δημάρχου Αθηναίων.

–        Ήταν στα αρχικά πλάνα του Κώστα Μπακογιάννη η δημιουργία ενός πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, που θα λειτουργούσε υπό την ομπρέλα του Δήμου;

«Αποτέλεσε μία από τις αρχικές δεσμεύσεις του Δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη, πριν την ανάληψη της ηγεσίας της δημοτικής αρχής το 2019. Τότε είχε μιλήσει για την ανάγκη της ενίσχυσης του ρόλου των Δημοτικών Ιατρείων της Αθήνας για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας».

–        Και σας ζήτησε να αναλάβετε αυτό το δύσκολο εγχείρημα;

«O Δήμαρχος με εμπιστεύτηκε σε αυτήν την προσπάθεια από την πρώτη, κιόλας, στιγμή. Με κύριο γνώμονα την ιατρική επιστημονική μου ιδιότητα αλλά και την πρότερη εμπειρία από δομές υγείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας».

–        Ποια ήταν τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση ενός τόσο δύσκολου project;

«Η πρώτη απόφασή μας ήταν η μετατροπή τριών εκ των έξι δημοτικών ιατρείων σε Πολυδύναμα αστικά Κέντρα Υγείας. Με την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων στο παρελθόν κοινοτικών πόρων προχωρήσαμε:

 

  1. Στην πρόσληψη ενός σημαντικού αριθμού επιστημονικού προσωπικού…

 

  1. Στην ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού…

 

  1. Στον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων…

Στη διασφάλιση της χρηματοδότησης για την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων στη κοινότητα, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου ολιστικού μοντέλου για την υγεία με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες κατοίκων της Αθήνας,  προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ευρύτεροι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες που επιδρούν στη δημόσια υγεία».

–        Κάνατε πράξη, εν τέλει, αυτό που ονειρευόσαστε;

«Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρία Πολυδύναμα Κέντρα, με συνεχές ωράριο λειτουργίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ με το σύνολο των υπηρεσιών να παρέχονται εντελώς δωρεάν για όλους! Φυσικά, το πλάνο μας τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνει τη μετατροπή όλων των ιατρείων σε Πολυδύναμα και σε αυτό το σκοπό θα επικεντρωθούμε».

–        Δηλαδή, ως δημότης μπορώ να τυγχάνω της πρωτοβάθμιας φροντίδας;

«Απολύτως ναι. Ειδικότερα στον τομέα της υγείας φροντίσαμε να παρέχεται πρωτοβάθμια περίθαλψη, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προγράμματα Προαγωγής και Αγωγής Υγείας στην κοινότητα, προληπτική οδοντιατρική και φροντίδα, φυσιοθεραπείες, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις υγείας, ενώ έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται νέα προγράμματα για την υγεία των γυναικών, για την προληπτική ιατρική, για τη διατροφή, το κάπνισμα, για την εξ΄αποστάσεως ιατροκοινωνική φροντίδα ηλικιωμένων κ.ά.

Στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών παρέχεται ενημέρωση των πολιτών για κοινωνικές παροχές, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διασύνδεση και παραπομπή σε άλλες δομές, συμβουλευτικές υπηρεσίες απασχόλησης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας και νομική υποστήριξη κ.α».

 

–        Φαντάζομαι ότι δύο από τα πιο σοβαρά ζητήματα είναι ο τεχνολογικός εξοπλισμός, όπως και οι υποδομές. Τι ενέργειες κάνατε, ώστε να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα;

 

«Βεβαίως και αποφασίσαμε την ενίσχυση των ιατρείων σε επίπεδο υποδομής και εξοπλισμού. Έτσι, πριν λίγες ημέρες μεταφέραμε το Δημοτικό Ιατρείο στα Πετράλωνα σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις ενώ εγκαινιάσαμε το νέο Δημοτικό Ιατρείο, στην 7ης Κοινότητα».

 

–        Ποια είναι η αποδοχή των δημοτών σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα;

 

«Άκρως σημαντική και συνάμα ενθαρρυντική για τις επόμενες κινήσεις. Το συμπέρασμα εξάγεται από τους αριθμούς των επισκέψεων. Σκεφτείτε ότι ετησίως  εκτελούνται πάνω από 170.000 ραντεβού σε όλα τα Δημοτικά Ιατρεία, αριθμός αυξημένος  κατά 200 % σε σχέση με την αντίστοιχη επισκεψιμότητα  του 2019.

 

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τέσσερα Πολυδύναμα Κέντρα, με συνεχές ωράριο λειτουργίας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ με το σύνολο των υπηρεσιών να παρέχονται εντελώς δωρεάν για όλους! Φυσικά, το πλάνο μας τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνει τη μετατροπή όλων των ιατρείων σε Πολυδύναμα καθώς και τη συνεχή βελτίωση σε επίπεδο υποδομής και εξοπλισμού».

 

–        Ποιο ακριβώς είναι το πλάνο σας;

 

«Θα εστιάσουμε στην ενίσχυση των Ιατρείων με  νέες προσλήψεις επαγγελματιών υγείας και κοινωνικών επιστημόνων για την παροχή ενισχυμένων υπηρεσιών στους κατοίκους της Αθήνας!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *