Αρχική » Ο Θ. Σουσούδης: Να επιστρέψει το κλίμα ενότητας στην Άνδρο

Ο Θ. Σουσούδης: Να επιστρέψει το κλίμα ενότητας στην Άνδρο

0

Ο Θεοδόσης Σουσούδης, πρώην δήμαρχος Άνδρου και επικεφαλής της παράταξης «Άνδρος Νέοι Ορίζοντες», ανοίγει την καρδιά του…

sousoudis vas edimosgr 1

Ο Θεοδόσης Σουσούδης, πρώην δήμαρχος Άνδρου και επικεφαλής της παράταξης «Άνδρος Νέοι Ορίζοντες»

Ο κ. Λοτσάρης εδώ και 4 χρόνια έχει ανακηρυχθεί ως ο Δήμαρχος της ασυδοσίας και της αυθαιρεσίας, της κακοδιαχείρισης και των κακοτεχνιών…

Έχετε διατελέσει Δήμαρχος Άνδρου, άρα έχετε τη σχετική εμπειρία και γνωρίζετε τις απαιτήσεις αυτής της θέσης. Πώς αποτιμάτε, λοιπόν, τα τέσσερα χρόνια της Δημαρχίας του κ. Δημήτρη Λοτσάρη;

Όντως γνωρίζω τι σημαίνει να είσαι Δήμαρχος. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι μεγαλύτερη η απογοήτευσή μου από όλα αυτά που έχουμε ζήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο νησί μας.

Ο κ. Λοτσάρης εδώ και 4 χρόνια έχει ανακηρυχθεί ως ο Δήμαρχος της ασυδοσίας και της αυθαιρεσίας, της κακοδιαχείρισης και των κακοτεχνιών, ενώ έχει επιδείξει τόσο ο ίδιος όσο και οι συν αυτώ μια προκλητική αλαζονεία. Όλα αυτά φυσικά αποδεικνύονται από τα έργα και τις πράξεις του την τετραετία αυτή.

Έργα με κακοτεχνίες, αστοχίες, έργα κοστοβόρα και σπάταλα. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Επιπλέον, ο κ. Λοτσάρης είναι πρωταθλητής στις απευθείας αναθέσεις. Με μόλις 8 απευθείας αναθέσεις έχει σπαταλήσει 3,2 εκατομμύρια και τώρα σκανδαλωδώς θέλει με μία απευθείας ανάθεση να δώσει και άλλα 2 εκατομμύρια ευρώ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως καταλαβαίνετε, για ένα νησί σαν την Άνδρο τα ποσά αυτά είναι τουλάχιστον υπέρογκα και προκαλεί ερωτήματα το γεγονός πως δεν ακολουθείται διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεσή τους. Έχει καταλύσει τη νομιμότητα. Όλα αυτά τα χρόνια διοικεί το νησί υπό μία μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορεί να κάνει τις αγαπημένες του απευθείας αναθέσεις, που θα οδηγήσουν τον Δήμο σε χρέη. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα!

Το πιο πρόσφατο και ενδεικτικό παράδειγμα για το πού έχει φτάσει η κατάσταση στο νησί επί θητείας Λοτσάρη είναι η διαγραφή του μέχρι πρότινος στενού του συνεργάτη και αντιδημάρχου Τουρισμού, Νίκου Μουστάκα. Η πράξη αυτή συμπυκνώνει το ήθος και τη συμπεριφορά του κ. Λοτσάρη ο οποίος διοικεί εκδικητικά, αυταρχικά και με απειλές. Ευτυχώς ξεσκεπάστηκε πλήρως και οι κάτοικοι της Άνδρου γνωρίζουν πλέον με ποιον έχουν να κάνουν.

Γίνεται αντιληπτό πως η τοξικότητα, η αλαζονεία και η εμπάθεια που καλλιεργεί το «σύστημα Λοτσάρη», οδήγησαν τους πολίτες στο διχασμό. Ένας Δήμαρχος πρέπει να ενώνει, να φέρνει κοντά τους πολίτες και κυρίως να τους ακούει και να δίνει λύσεις στα προβλήματά τους, ώστε να βελτιώνεται η καθημερινότητά τους. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε εμείς. Είναι η ειδοποιός διαφορά μας με το «σύστημα Λοτσάρη».

sousoudis edimosgr 1

Μετά, λοιπόν, από αυτά τα χρόνια της κακοδιαχείρισης, όπως λέτε, τι πιστεύετε ότι έχει ανάγκη η Άνδρος από εδώ και πέρα, την επόμενη 4ετία;

Όπως προανέφερα, η δουλειά και το καθήκον του Δημάρχου είναι να ενώνει, να δίνει λύσεις και να ακούει τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή η Άνδρος και οι κάτοικοί της χρειάζεται να κάνουν ένα βήμα πίσω, να κοιταχτούν μεταξύ τους και να αναγνωρίσουν ότι όλοι μας οφείλουμε να έχουμε έναν κοινό στόχο: Την ευημερία του νησιού μας.

Η Άνδρος χρειάζεται να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς. Ξεκινώντας από τις υποδομές, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Έπειτα ο πολιτισμός μας. Το νησί μας διαθέτει παράδοση που θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από φεστιβάλ και δράσεις, όπως π.χ. το γνωστό σε όλους Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου με θεατρικές, μουσικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Και φυσικά ο Τουρισμός και επιπλέον ο περιπατητικός, ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, ο συνεδριακός.

Το νησί μας διαθέτει πλούσια και ποικίλη φυσική ομορφιά που διαφέρει από αρκετά νησιά. Αυτή έχουμε σκοπό να την αναδείξουμε και να προσελκύσουμε επισκέπτες, που θα τονώσουν την τοπική οικονομία και θα φέρουν ανάπτυξη στον τόπο μας.

Το είχαμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό την περίοδο της δικής μας Δημαρχίας, όμως ο νυν Δήμαρχος λειτούργησε και εδώ εκδικητικά και κατήργησε μια σειρά από αθλητικούς, και όχι μόνο θεσμούς, που είχαμε εγκαινιάσει. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τον συνεδριακό τουρισμό και για τις δράσεις πολιτισμού. Δεν δίστασε ακόμα να έρθει σε ρήξη με το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, σκορπώντας την πλήρη απογοήτευση με τις μικροπολιτικές πρακτικές του.

Φυσικά για να υλοποιηθούν τα παραπάνω χρειάζεται μια δημοτική αρχή με μεράκι για τον τόπο, με όραμα και βούληση. Μια δημοτική αρχή που θα ενώσει και θα σέβεται τους κατοίκους, θα διαβουλεύεται με τις τοπικές κοινωνίες και θα δίνει πραγματικές λύσεις. Σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια και την προοπτική στον τόπο μας, να δώσουμε στην αρχοντική μας Άνδρο αυτό που της αξίζει.

Άρα κ. Σουσούδη να υποθέσουμε ότι θα διεκδικήσετε και πάλι Δημαρχία της Άνδρου;

Θα βρίσκομαι, όπως κάνω όλα τα τελευταία χρόνια, στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού. Ήδη από την προηγούμενη θητεία μας, έχουμε αποδείξει πως βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον των κατοίκων, των συμπολιτών μας, διότι μένουμε και εργαζόμαστε στο νησί.

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πώς είναι η καθημερινότητα στην Άνδρο, στα χωριά μας και τις όποιες δυσκολίες και αρρυθμίες υπάρχουν. Βάζουμε στόχο το όφελος των πολιτών του νησιού. Το προσωπικό όφελος μπαίνει στην άκρη, αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά στην Άνδρο.

Εμείς ερχόμαστε με σχέδιο, με όρεξη και αγάπη για το νησί μας, με στόχο να το αναπτύξουμε και να το εξελίξουμε. Μάλιστα πολύ σύντομα θα δείτε από εμάς μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη διοίκηση της Άνδρου, με έργα και προοπτική για το μέλλον. Πρόταση που θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των πολιτών της Άνδρου που επιθυμούν την πρόοδο και τη ρήξη με την μιζέρια, την στασιμότητα, την κακή διοίκηση.

Εύλογα όμως θα μπορούσε να σας ρωτήσει κανείς γιατί ορισμένα πράγματα δεν έγιναν ήδη από την προηγούμενη θητεία.

Το 2014, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, παραλάβαμε έναν προβληματικό και υπερχρεωμένο δήμο. Παράλληλα, βρισκόμασταν σε μία πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο ως κράτος, με την οικονομική κρίση, τα capital controls και τα μνημόνια. Οι δυνατότητες που είχαμε τότε ήταν σαφώς πιο περιορισμένες από ότι είναι σήμερα.

Τα οικονομικά του Δήμου βρίσκονταν σε δεινή κατάσταση, ενώ ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συνταχθεί ο πρώτος ισολογισμός του ενοποιημένου Δήμου. Συνεπώς το πρώτο και βασικό μας μέλημα ήταν να βάλουμε τάξη στα οικονομικά. Και νομίζω πως το πράξαμε επιτυχώς. Άλλωστε αποδεικνύεται και από τον ισολογισμό του 2019, ο οποίος επί δικής μας θητείας ήταν πλεονασματικός κατά 1,9 εκατομμύρια, όταν εμείς τον είχαμε παραλάβει ελλειμματικό κατά 2,8 εκατομμύρια. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του «ΚΕΦίΜ Μάρκος Δραγούμης» για τον Πιλοτικό Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων το 2019, η Άνδρος κατατάχθηκε στην 9η θέση στους δήμους της χώρας με τις καλύτερες επιδόσεις ως προς τη συνολική τους αποτελεσματικότητα για το έτος 2017, ενώ ήταν στην 4η θέση μεταξύ των δήμων με τις καλύτερες επιδόσεις στο πεδίο της οικονομικής διαχείρισης. Αυτά ήταν το αποτέλεσμα της δικής μας σκληρής προσπάθειας.

Για να μπορέσουν, λοιπόν, να τακτοποιηθούν τα οικονομικά και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση απαιτήθηκε χρόνος και σημαντικό κομμάτι της ενέργειάς μας επικεντρώθηκε σε αυτό. Επιπλέον, όμως είχαμε κάνει πολλή δουλειά, καθώς παραδώσαμε στην δημοτική αρχή που μας διαδέχτηκε ένα εύρωστο ταμείο, έτοιμες χρηματοδοτήσεις και πληθώρα χρηματοδοτημένων έργων, τα οποία είτε σταμάτησε, είτε προσπάθησε να τα αλλάξει και να κατασπαταλήσει τα διαθέσιμα χρήματα σε απευθείας αναθέσεις.

Επιπλέον, σήμερα με τη συγκυρία του κορωνοϊού δημιουργήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, με αφθονία χρημάτων, που μαζί με το πρόγραμμα Τρίτσης, οι Δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τεράστια κονδύλια προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, δίνοντας έμφαση στις υποδομές του νησιού και στην υλοποίηση σημαντικών έργων και στόχων.

Τέλος, μιας και είναι επίκαιρη η συζήτηση ενόψει και των εθνικών εκλογών, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τις συνεργασίες στη διοίκηση του Δήμου. Σας καταλογίζουν πως επιδιώκετε συνεργασία με άλλες παρατάξεις. Τι απαντάτε;

Ιδανικός στόχος είναι να αναλάβει τη διοίκηση μία παράταξη που αποτελείται από ικανά στελέχη, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και την ανάπτυξη της Άνδρου. Ικανή να επιτύχει την διεύρυνση, την ενότητα, την συνεννόηση.

Είμαστε μία παράταξη με ανοιχτές πόρτες, με ανοιχτούς ορίζοντες, για όσους έχουν σαν στόχο το όφελος του νησιού και των κατοίκων. Έχουμε κάνει ένα άνοιγμα με νέα στελέχη, νέα πρόσωπα που δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, έχουν συνταχθεί μαζί μας άτομα από όλες τις άλλες δημοτικές παρατάξεις. Μας έχουν εμπιστευτεί και έχουμε αναπτύξει κοινές απόψεις για τα θέματα του νησιού. Έχουμε μαζί μας άξιους επαγγελματίες του νησιού, καταξιωμένους επιστήμονες, νέα πρόσωπα και νέα παιδιά.

Επιζητούμε να επιστρέψει το κλίμα ενότητας, σεβασμού και συνεννόησης στην Άνδρο. Με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων. Δεσμευόμαστε πως θα δουλέψουμε με μεράκι, σοβαρότητα, συνέπεια και αγάπη για το νησί, για να πάμε την Άνδρο μπροστά και να την βάλουμε ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Μπορούμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *