Αρχική » Ο Γ. Πισιμίσης στο Edimos: Να μετατρέψουμε τα Βριλήσσια σε σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο

Ο Γ. Πισιμίσης στο Edimos: Να μετατρέψουμε τα Βριλήσσια σε σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο

0
pisismisis vas

Ο Γιάννης Πισιμίσης, υποψήφιος Δήμαρχος Βριλησσίων και επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία - Νέα Πνοή»

Ο Γιάννης Πισιμίσης, υποψήφιος Δήμαρχος Βριλησσίων και επικεφαλής του συνδυασμού «συνεργασία – Νέα Πνοή» αποκάλυψε στο Edimos ότι στόχος του είναι ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός Δήμος…

Υπό τη βασική προϋπόθεση να είναι ενεργή η συμμετοχή των δημοτών στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ψήφος αφορά την καθημερινότητα της πόλης, την καθημερινότητα των πολιτών καθώς και την ποιότητα ζωής στην πόλη. «Είναι ένα σημαντικό διακύβευμα και πρέπει να υπάρχει ισχυρή συμμετοχή», ξεκαθαρίζει ο Γιάννης Πισιμίσης.

Συνέντευξη στον Άγγελο Αρτελάρη

 • Πριν από τέσσερα χρόνια θέσατε υποψηφιότητα για τη δημαρχία των Βριλησσίων, εν τούτοις για λίγες ψήφους δεν τα καταφέρατε. Ποιες είναι οι διαπιστώσεις σας για την δημοτική αρχή, που εξουσιοδοτήθηκε από τους πολίτες να πάει ένα βήμα μπροστά τα Βριλήσσια;

«Δεν βλέπω κάτι διαφορετικό απ’ ότι οι δημότες των Βριλησσίων. Αντί για βήματα μπροστά άπαντες διαπιστώνουν την οπισθοδρόμηση που έχει γίνει σε καίριους τομείς. Δείτε τις υποδομές, αλλά και τις υπηρεσίες του Δήμου. Παρατηρήστε τους τομείς της καθαριότητας και του αστικού πράσινου, όπως και την κατάσταση των πεζοδρομιών. «Μιλάει» από μόνη της η εικόνα…»

 • Για να είμαι ειλικρινής απογοητεύτηκα και από την εικόνα της πλατείας των Βριλησσίων, στην οποία βρισκόμαστε. Μια πλατεία που σφύζει από ζωή, κυρίως, το σαββατοκύριακο.

«Είναι το πιο κεντρικό σημείο της πόλης μας κι όμως, η εικόνα είναι απογοητευτική. Δείτε αν δουλεύει το σιντριβάνι, δείτε το έδαφος, το πράσινο. Και μιας που αναφέρατε, η αναδιαμόρφωση της πλατείας Αναπαύσεως βρίσκεται στην υψηλότερη θέση των προτεραιοτήτων μας την επόμενη μέρα».

pisimisis

 • Έχετε κι άλλες προτεραιότητες, απ’ όπου θα ξεκινήσετε σε ενδεχόμενη ανάληψη της Δημαρχίας;

«Είναι σαφές ότι η πληθυσμός έχει αυξηθεί συν των χρόνω και ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Για να καταλάβετε οι υφιστάμενες υποδομές ισοδυναμούν μ’ έναν πληθυσμό 20χιλ. κατοίκων, ενώ εμείς πλέον, έχουμε διπλασιαστεί».

 • Αυτό δεν το διαπίστωσε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή;

«Προφανώς όχι. Γι’ αυτό και σας προανέφερα ότι βήματα έχουν γίνει, αλλά …προς τα πίσω!»

 • Ποιες είναι, λοιπόν, οι πρώτες κινήσεις σας;

«Θα επιδιώξουμε να κατασκευάσουμε νέες σχολικές μονάδες τόσο για την προσχολική ηλικία όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θεωρώ ως απόλυτη προτεραιότητα την ανέγερση του 3ου Λυκείου. Χρειαζόμαστε, επιπλέον, αθλητικές εγκαταστάσεις, τομέα στον οποίο υστερούμε».

 • Είστε, άλλωστε, λάτρης του αθλητισμού, έχοντας ως πρωταρχικό χόμπι το μπάσκετ…

«Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και όχι, είδος πολυτελείας. Πάμε μαζί να δούμε πως στοιβάζονται στα ανοικτά γήπεδα άτομα κάθε ηλικίας για να διαπιστώσετε ότι ένας τομέας που όχι απλά υπολειτουργεί, αλλά που έχει μείνει χρόνια πίσω.

Συνεπώς, απαιτείται η ανέγερση του δεύτερου κλειστού γυµναστηρίου, η κατασκευή ανοικτών χώρων άθλησης και στίβου καθώς και η δημιουργία του δημοτικού κολυμβητηρίου.

Παράλληλα, θα δώσουμε έμφαση στη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών, ενός πολιτιστικού πολυχώρου µε αµφιθέατρο, δημοτική βιβλιοθήκη και χώρους ώστε να στεγαστούν άλλες πολιτιστικές υποδομές όπως το Μουσείο Μαθητικής Ζωής. Θέλουμε, επίσης, έναν δημοτικό κινηματογράφο».

pisimisis logos

 • Ένας χώρος αθλητισμού και πολιτισμού μπορεί να αποτελέσει και η Ναυτική Βάση, στη γωνία Λ. Πεντέλης με της Αναπαύσεως.

«Πέσατε μέσα… Εντός των πλάνων μας είναι η ριζική ανάπλαση του χώρου της πρώην Ναυτικής Βάσης. Κι όταν αναφέρω «ριζική» σκεφτείτε απλά ότι ομιλώ για τη βελτίωση του αστικού πράσινου και την κατασκευή ήπιων υποδομών».

 • Παρουσιάζεστε αποφασισμένος ν’ αλλάξετε άρδην την εικόνα της πόλης.

«Χαρακτηριστικά θα σας καταγράψω τις παρεκβάσεις αποκατάστασης της βαδισιµότητας των πεζοδροµίων, τη βελτίωση του οδοστρώματος, τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές παρεµβάσεις για να βελτιώσουµε την κυκλοφορία στην πόλη αλλά και την επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόµων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η λειτουργία της δημοτικής Συγκοινωνίας µε σύγχρονους όρους και φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία (mini bus).

Αλλά και της αξιοποίησης και αναβάθμισης όλων των κοινόχρηστων χώρων της πόλης. Χαρακτηριστικά θα σας πω τον χώρο στην διασταύρωση Κισσάβου και Μητροπούλου, τον χώρο στη συμβολή Τροίας και Αγαµέµνονος, την πλατεία και την είσοδο των Άνω Βριλησσίων, τις παιδικές χαρές κ.ά.»

 • Μεγάλες αλλαγές στους ΟΤΑ φέρνει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Αλλαγές που στην προσπάθειά τους να μετασχηματιστούν, έρχονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις. Με ποιο τρόπο θα εισέλθετε σ’ αυτή τη νέα εποχή;

«Ξεκάθαρο είναι ότι στόχος μας είναι να εισάγουμε καλές πρακτικές, οι οποίες δίνουν απλόχερα οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Με γοργά βήματα πρέπει να προχωρήσουμε στον ψηφιακό µετασχηµατισµό, έτσι ώστε να βελτιστοποιήσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες.

Να εκπαιδεύσουμε τους υπαλλήλους και να θέσουμε ευέλικτες δομές για την πιο αποδοτική και αγαστή σχέση και συνεργασία. Εννοείται ότι θα έχουμε όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να μας διευκολύνουν στις προτεραιότητες που έχουμε θέσει. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν, πραγματικά, πρότυπο Δήμο».

 • Ένα κρίσιμο ζήτημα για κάθε Δήμο είναι ο τομέας της καθαριότητας. Έχετε έτοιμες λύσεις για την αντιμετώπισή του;

«Αναμφισβήτητα, στον τομέα της καθαριότητας χρειάζονται συγκεκριμένες τομές. Επί παραδείγματι, η ενίσχυση του στόλου των οχημάτων αποκομιδής, η εισαγωγή του οδοκαθαρισμού, η εφαρμογή κανονισμού καθαριότητας και ο εκσυγχρονισμός συνολικά του τρόπου µε τον οποίο διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα που παράγουμε.

Η υπογειοποίηση των κάδων, ειδικότερα σε τοποθεσίες  συγκέντρωσης, σε κοινόχρηστους χώρους».

 • Είθισται να διασχίζω την Λ. Πεντέλης και να αντιμετωπίζω καθημερινά το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε συνάρτηση με το παράνομο παρκάρισμα των οχημάτων. Έχετε κάποια …συνταγή σωτηρίας μου;

«Ένα ζήτημα που μας απασχολεί σε υπερθετικό βαθμό είναι το παράνομο παρκάρισα στη Λ. Πεντέλης. Όπως, βέβαια, και τα εν γένει θέματα κυκλοφορίας στην πόλη αλλά και το επίπεδο της οδικής ασφάλειας.

Έχουμε, ήδη, σχεδιάσει την ανέγερση χώρων στάθμευσης, όπου σε συνδυασμό με τη δημοτική Αστυνοµία αναμένεται να λύσει ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος. Χωρίς βεβαίως, να ξεχνούμε τις τεχνικές παρεµβάσεις για να βελτιώσουµε και το επίπεδο οδικής ασφάλειας στην πόλη».

pisimisis vrilis

 • Εκτός της οδικής ασφάλειας, εν τούτοις, έχουμε και την ασφάλεια των δημοτών, που δεν βρίσκεται στο σημείο που θα έπρεπε.

«Έχετε δίκιο, γι’ αυτό και αναφέρθηκα στη δημοτική Αστυνομία. Στόχος μας είναι η φύλαξη της πόλης 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο. Πως θα επιτευχθούν τα παραπάνω;

Με συνεχείς και αδιάλειπτες βάρδιες, κυρίως, τα βράδια, με στελέχωση της υπηρεσίας από ικανότατο αριθμό δημοτικών αστυνομικών και με πρόγραμμα».

 • Μόνο οι δημοτικοί Αστυνομικοί μπορούν να επιτύχουν πλήρως τη φύλαξη των κοινόχρηστων χώρων και των περιουσιών;

«Όχι, βέβαια, είναι επιβεβλημένη η επαναλειτουργία, αλλά µε σωστούς όρους, της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας. Θεωρώ ότι μπορεί να προσφέρει προληπτικό δίχτυ ασφάλειας. Όλα αυτά υπό την αιγίδα και τη συνεργασία µε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Προσθέστε, επίσης, την ενίσχυση του οδοφωτισµού στην πόλη, όπου αυτό απαιτείται.

Παράλληλα, θα επιδιώξουμε την επάνδρωση της Πολιτικής Προστασίας, µε τη δημιουργία ειδικής ομάδας και προσωπικού ασφαλείας σε επιφυλακή, εξοπλισµού της µε κατάλληλα µέσα, οχήματα και µμηχανήματα, ώστε να ανταπεξέλθουμε σε έκτακτες καιρικές συνθήκες».

 • Είναι αλήθεια ότι θέλετε να ακολουθήσετε το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων, ενισχύοντας τα δημοτικά ιατρεία;

«Θεωρώ και το επαναλαμβάνω σε κάθε συζήτηση με δημότες ότι η Πρωτοβάθμια Υγεία είναι µία από τις πιο κρίσιμες αρμοδιότητες που πρέπει να έχει ένας Δήμος. Πράγματι, σχεδιάζουμε την ενίσχυση ων δημοτικών ιατρείων και τη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Κατ’ επέκταση, θα κινηθούμε και στην περαιτέρω ανάπτυξη και βελτιστοποίηση της λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρµακείου».

 • Όπως αντιλαμβάνομαι από τη συζήτηση πρώτος στόχος για εσάς αποτελεί η πρόληψη στον τομέα της υγείας…

«Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι, που συνδυάζει την άσκηση, τη διατροφή, την ψυχολογία και βεβαίως, την συστηματική παρακολούθηση των δημοτών από γιατρούς. Είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν την κοινωνική προστασία.

Επί παραδείγματι, απαιτείται ένα σύγχρονο Κέντρο ∆ηµιουργικής Απασχόλησης για παιδιά, η δημιουργία ειδικής Στέγης Υποστηριζόµενης ∆ιαβίωσης, η ενδυνάμωση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και βεβαίως, η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου κ.α.».

 • Συμφωνώ αλλά όπως συνηθίζουν να ρωτούν οι δημοσιογράφοι, «χρήματα που θα βρείτε;»

«Αν ξέρεις τι θέλεις, αν είσαι μεθοδικός και κυρίως αποτελεσματικός, τότε βρίσκεται χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα δημιουργήσουμε, άλλωστε, εξειδικευμένο τμήμα στον Δήμ, που θα αποτελείται από επιστημονικούς συνεργάτες και τεχνοκράτες, που σε συνεργασία µε τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και µε συγκεκριµένο επιχειρησιακό σχέδιο, θα µας δώσει της δυνατότητα να αντλήσουµε πόρους.

Σκεφτείτε ότι μόνο το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελεί μια βασική χρηµατοδοτική πηγή συνολικών πόρων 26,1δις ευρώ για τους Δήμους.

Έχουμε το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας µε σημαντικές πηγές χρηματοδότησης για «Έξυπνες πόλεις» και «Αστικές Αναπλάσεις». Υπάρχει φυσικά το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων κι άλλα τοµεακά προγράµµατα που µπορούν να αξιοποιηθούν. Πρωταρχικός στόχος είναι να μετατρέψουμε τα Βριλήσσια σημείο αναφοράς στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ελλάδας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *