Αρχική » Ο Β. Ξυπολυτάς αποκλειστικά στο Edimos: Πώς θ’ αλλάξει δραστικά η εικόνα της Κηφισιάς μέσα σε 5 χρόνια – Οι άξονες που θα κινηθεί

Ο Β. Ξυπολυτάς αποκλειστικά στο Edimos: Πώς θ’ αλλάξει δραστικά η εικόνα της Κηφισιάς μέσα σε 5 χρόνια – Οι άξονες που θα κινηθεί

0
xipolitas

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς, ο νέος Δήμαρχος Κηφισιάς

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς, υποψήφιος Δήμαρχος Κηφισιάς, αναλύει λεπτομερώς στο Edimos τον τρόπο που θα ακολουθήσει, προκειμένου ο Δήμος να αποκτήσει ξανά την αίγλη αλλά και να ακολουθήσει τον δρόμο της ανάπτυξης…

Συνέντευξη στον Άγγελο Αρτελάρη

Ο υποψήφιος Δήμαρχος κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές με όραμα, ενθουσιασμό και πάθος για τη ριζική αναμόρφωση της Κηφισιάς. Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ο Βασίλης Ξυπολυτάς θέλει να εισάγει μια καινοτόμο προσέγγιση στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Ως αποτέλεσμα είναι οι δημοσκοπήσεις να παρουσιάζουν ανάγλυφα τη δυναμική, καθ’ ότι έχει όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται για να πετύχει: Είναι νέος στην ηλικία, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της πόλης, ενώ έχει συγκροτήσει έναν πραγματικά πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, αντιπροσωπευτικό όλων των «φυλών» της Κηφισιάς.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κηφισιάς μας «ξεδίπλωσε» όλες τις πτυχές για την ανάπτυξη των περιοχών…

 

 • Γιατί αποφασίσατε να κατεβείτε στις δημοτικές εκλογές;

«Η απόφασή μου να κατέβω στις δημοτικές εκλογές ήταν μια συνειδητή επιλογή που καθοδηγείται από τη βαθιά ριζωμένη σχέση μου με την Κηφισιά, τον τόπο όπου γεννήθηκα και συνεχίζω να κατοικώ. Τα τελευταία 9 χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας στασιμότητας στην ανάπτυξη του Δήμου μας, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ουσιαστικών έργων και την αδυναμία επαρκούς διεκδίκησης πόρων από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να έχουμε μια από τις χαμηλότερες απορροφήσεις στην Αττική».

 • Θεωρείτε ότι καλώς ανησυχούν οι δημότες για την επόμενη μέρα της Κηφισιάς;

«Οι δημότες μας δικαίως ανησυχούν για θέματα όπως η καθαριότητα και η πολιτική προστασία, εκφράζοντας την έντονη επιθυμία για μια πιο τεχνοκρατική και ουσιαστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Επιπλέον, ο Δήμος μας αντιμετωπίζει μοναδικές συνθήκες, όντας ευάλωτος σε περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως οι ισχυρές χιονοπτώσεις, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, οι οποίες συμβαίνουν τουλάχιστον 10 ημέρες το χρόνο».

xipolitas kifisia

 • Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το μέλλον του Δήμου;

«Μπαίνω μπροστά για να φέρω μια νέα προοπτική, με στόχο την αναγέννηση της περιοχής μας μέσω καλά σχεδιασμένων πρωτοβουλιών και στρατηγικών που θα προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα. Ήρθε η ώρα να κατευθύνουμε το δήμο μας προς μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, όπου οι ανησυχίες των πολιτών μας θα αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικές λύσεις και η φυσική ομορφιά της Κηφισιάς, της Εκάλης και της Ν. Ερυθραίας θα διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές».

 • Θεωρείτε ότι ο δήμος έχει επέλθει σε ένα κομβικό σημείο με συνέπεια να θεωρείται επιτακτική η ανάγκη βελτίωσής του;

Απολύτως, ο δήμος έχει πράγματι φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή. Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σταδιακής υποβάθμισης της ποιότητας ζωής λόγω μιας σειράς ανεπίλυτων ζητημάτων, από την καθαριότητα έως την ασφάλεια. Παράλληλα, τα πιεστικά προβλήματα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της έλλειψης χώρων στάθμευσης επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση, δημιουργώντας καθημερινά προβλήματα στους κατοίκους.

Επιπλέον, ο δήμος δεν έχει συμβαδίσει με τις ψηφιακές εξελίξεις που αναδιαμορφώνουν τις σύγχρονες κοινωνίες, χάνοντας ευκαιρίες για τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών και την προώθηση μιας πιο συμμετοχικής μορφής διακυβέρνησης».

 • Ο Δήμος είναι σ’ ένα κομβικό σημείο, σε ένα σημείο καμπής;

«Η επείγουσα ανάγκη αναγέννησης του δήμου δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση αυτών των μακροχρόνιων προβλημάτων, αλλά και την αξιοποίηση της ευκαιρίας να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον μας. Πρόκειται για την προώθηση μιας κοινότητας όπου η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά διατηρείται, ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός δήμου που δεν ανταποκρίνεται απλώς στις ανάγκες των πολιτών του, αλλά φροντίζει για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους.

Ως εκ τούτου, είμαστε πράγματι σε ένα σημείο καμπής, μια στιγμή όπου πρέπει να οραματιστούμε συλλογικά ένα καλύτερο μέλλον για την Κηφισιά, την Εκάλη και τη Β. Ερυθραία και να εργαστούμε για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Είναι ένα κάλεσμα σε δράση προκειμένου να ενωθούμε και να οικοδομήσουμε έναν δήμο για τον οποίο μπορούμε όλοι να είμαστε υπερήφανοι».

 • Ποια είναι τα «κακώς κείμενα» που έχετε εντοπίσει στον Δήμο Κηφισιάς;

Στο Δήμο Κηφισιάς, έχουν εντοπιστεί αρκετά πιεστικά ζητήματα με την πάροδο των ετών, τα οποία δυστυχώς έχουν επιδεινωθεί λόγω της έλλειψης αποφασιστικής δράσης και εμπροσθοβαρών πολιτικών. Πρώτον, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με την καθαριότητα και την ανακύκλωση, με πολλές περιοχές να υποφέρουν από ανεπαρκείς υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο την αισθητική του δήμου, αλλά εγκυμονεί επίσης σοβαρούς περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κινδύνους.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η έλλειψη χώρων στάθμευσης είναι άλλα κρίσιμα ζητήματα που ταλαιπωρούν το δήμο εδώ και χρόνια. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από τα κακοσυντηρημένα πεζοδρόμια που εμποδίζουν την κίνηση των πεζών, δημιουργώντας ανασφαλείς και δυσάρεστες συνθήκες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες».

xipolitas

 • Η Κηφισιά έχει χάσει την παλιά της αίγλη;

«Ο δήμος έχει αποτύχει να αξιοποιήσει την πλούσια ιστορική και πολιτιστική του κληρονομιά. Είναι χαρακτηριστική η δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου, την οποία περιμένουμε εδώ και μια δεκαετία. Πολλά εμβληματικά ορόσημα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, χάνοντας την παλιά τους αίγλη και σημασία. Αυτή η αμέλεια προς τη διατήρηση των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί απόδειξη της έλλειψης ενός συνεκτικού οράματος για την ανάπτυξη του δήμου.

Επιπλέον, υπήρξε αξιοσημείωτη απουσία στη διεκδίκηση κρατικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία θα μπορούσαν να διευκολύνουν σημαντικά έργα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο δήμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες για την προώθηση της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η Κηφισιά να υστερεί σε σχέση με άλλους δήμους της Αττικής».

 • Στον τομέα της πολιτικής προστασίας υπάρχει στασιμότητα;

«Ο δήμος δεν έχει αντιμετωπίσει επαρκώς τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πολιτική προστασία. Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Κηφισιάς, της Εκάλης και της Ν. Ερυθραίας, η οποία τις καθιστά επιρρεπείς σε φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και έντονες χιονοπτώσεις, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν ισχυρά μέτρα πολιτικής προστασίας για τη διασφάλιση της ομαλής διαβίωσης των κατοίκων.

Υπό το πρίσμα αυτών των ζητημάτων, είναι σαφές ότι ο δήμος απαιτεί μια νέα προσέγγιση και μια ηγεσία που είναι πρόθυμη να λάβει τολμηρά μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, με έμφαση σε βιώσιμες λύσεις που θέτουν ως προτεραιότητα την ευημερία των πολιτών».

 • Με ποιόν τρόπο μπορείτε να τα διορθώσετε την επόμενη πενταετία;

«Για την αντιμετώπιση των πιεστικών ζητημάτων του Δήμου Κηφισιάς, έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που εκτείνεται στην επόμενη πενταετία, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Η στρατηγική μας εδράζεται σε πέντε κεντρικούς άξονες: ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και ασφάλειας, προώθηση της προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, ανάδειξη του Δήμου σε κόμβο πολιτισμού, αθλητισμού και εκπαίδευσης και μετατροπή του σε έναν έξυπνο και σύγχρονο δήμο.

Πρώτον, θα δρομολογήσουμε τον επαναπρογραμματισμό των υπηρεσιών καθαριότητας σε όλες τις περιοχές της Κηφισιάς, εισάγοντας ειδικά προγράμματα για τον καθαρισμό των δρόμων, τη συντήρηση των δημόσιων χώρων και του πρασίνου. Αυτό περιλαμβάνει τη διαλογή των βιοαποβλήτων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και την επαναλειτουργία των υπόγειων κάδων και των πύργων συμπίεσης, τα οποία στοχεύουμε να αλλάξουν δραστικά μέσα στους πρώτους 3-4 μήνες.

Παράλληλα, θα εργαστούμε για την ενίσχυση των ψηφιακών καναλιών αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες, προωθώντας μια συμμετοχική δημοκρατία όπου οι κάτοικοι θα διαμορφώνουν ενεργά την κατεύθυνση του δήμου. Δεσμευόμαστε για την αποκατάσταση της διαφάνειας σε όλες τις δημοτικές αποφάσεις και την καταγραφή των υποχρεώσεων του δήμου έναντι τρίτων.

Εντός των πρώτων έξι μηνών, θα αντιμετωπίσουμε θέματα που αφορούν ράμπες, οδηγούς όδευσης τυφλών και χώρους στάθμευσης, αφαιρώντας τον περιττό αστικό εξοπλισμό που εμποδίζουν τις μετακινήσεις. Σχεδιάζουμε επίσης να δημιουργήσουμε υπαίθριους περιφραγμένους χώρους για την ασφαλή εκτόνωση και κοινωνικοποίηση των σκύλων. Επιπλέον, θα αυξήσουμε τη δυναμική της δημοτικής αστυνομίας με σύμπραξη με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης.

Εκτός αυτών, θα εκπονήσουμε ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνων και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, εστιάζοντας σε παρεμβάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού και αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκιση του δήμου μας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Εντός 18 μηνών, οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων για τον αποτελεσματικό συντονισμό των δημοτικών υπηρεσιών, των εθελοντών και των κρατικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την αναβίωση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης αξιοθέατων όπως το Λαογραφικό Μουσείο Μικρασιατών και το αναψυκτήριο «Αλάσκα».

Η προσέγγισή μας είναι ολιστική, με στόχο την αντιμετώπιση των επιμέρους αναγκών, ενώ παράλληλα προωθείται μια συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική για ολόκληρο τον δήμο. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία καλύτερων χώρων πρασίνου, χώρων άθλησης και αναψυχής και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας για όλους τους κατοίκους, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική ποιότητα ζωής στην Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη. Μέσα από μικρά αλλά σημαντικά έργα, στοχεύουμε να διευκολύνουμε μια ουσιαστική αλλαγή στην καθημερινή ζωή των πολιτών μας».

 • Θα έχετε το επίσημο χρίσμα νέας Νέας Δημοκρατίας;

«Έχουμε λάβει την υποστήριξη της ΝΔ , όπως μας μετέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια και της πρόσφατης συνάντησής μας στον Αθλητικό Όμιλο Κηφισιάς.

Η στήριξη αυτή υπογραμμίζει την πίστη του κόμματος στο όραμά μας για τον Δήμο και την επιτακτική ανάγκη για ικανά πρόσωπα που θα οδηγήσουν την Κηφισιά σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η παράταξη μας όμως είναι ένα μωσαϊκό ανθρώπων και φυσικά κομμάτων που μας υποστηρίζουν. Μαζί με ανθρώπους από τη Νέα Δημοκρατία έχουμε και την επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Κηφισιάς και ένα ποσοστό πολύ μεγάλο που προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο».

xipolitas mitsotakis

 • Με ποια κριτήρια επιλέξατε τους συνεργάτες σας εντός του ψηφοδελτίου;

«Κατά την επιλογή της ομάδας που θα απαρτίζει το ψηφοδέλτιό μας, τα πρωταρχικά κριτήρια ήταν η βαθιά κατανόηση των μοναδικών αναγκών του δήμου και η ειλικρινής προθυμία για την αντιμετώπισή τους. Αναζήτησα άτομα που ζουν στο δήμο για πολλά χρόνια ή είναι ντόπιοι, έχοντας από πρώτο χέρι εμπειρία των προκλήσεων της περιοχής.

Επιπλέον, ήταν σημαντικό να συγκεντρώσω άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο, συμπεριλαμβανομένων επιτυχημένων επιχειρηματιών και επαγγελματιών, που τους ενώνει ένα κοινό όραμα για έναν ευημερούντα, ασφαλή και πράσινο δήμο. Στοχεύσαμε σε μια πολυσυλλεκτική και πολυκομματική προσέγγιση, τονίζοντας την αξία διαφορετικών προοπτικών και τεχνογνωσίας στη διαμόρφωση λύσεων που είναι καινοτόμες αλλά και θεμελιωμένες στην πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας.

Η ομάδα μας χαρακτηρίζεται από πνεύμα προσφοράς, θέτοντας τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών στο επίκεντρο της ατζέντας μας. Είμαστε ενωμένοι στη δέσμευσή μας να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα του παρελθόντος και να χαράξουμε μια πορεία προς ένα μέλλον όπου κάθε κάτοικος της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης θα μπορεί να απολαμβάνει μια υψηλότερη ποιότητα ζωής. Πρόκειται για μια ομάδα που ενσαρκώνει τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, έτοιμη να ακούσει τους πολίτες και να εργαστεί χέρι-χέρι μαζί τους για την υλοποίηση του κοινού μας οράματος για το δήμο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *