Αρχική » Ο Ανδρ. Κονδύλης αποκλειστικά στο Edimos: Η αλλαγή της εικόνας του Αλίμου και οι 3 άμεσες προτεραιότητες –  – Πώς οραματίζεται τους ΟΤΑ

Ο Ανδρ. Κονδύλης αποκλειστικά στο Edimos: Η αλλαγή της εικόνας του Αλίμου και οι 3 άμεσες προτεραιότητες –  – Πώς οραματίζεται τους ΟΤΑ

0
kondilis vas

Ο νυν Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μιλάει στο Edimos.gr

Νέο πρόσωπο, νέα εικόνα παρουσιάζει όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Αλίμου. Ο νυν Δήμαρχος και υποψήφιος ενόψει των επικείμενων εκλογών, Ανδρέας Κονδύλης, έχει συμβάλει τα μέγιστα για να βελτιωθεί η ποιότητα των δημοτών αλλά και η όψη της πόλης.

Συνέντευξη στον Άγγελο Αρτελάρη

Δηλώνει, ωστόσο, ότι η δημοτική αρχή έχει, ακόμα, αρκετή δουλειά να κάνει την προσεχή πενταετία, αρχής γενομένης από την κατασκευή ενός κοιμητηρίου, την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου της οδού Κανάρη, καθώς και του σχεδιασμού για τη δημιουργία νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Με τον Δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, συναντηθήκαμε στο γραφείο του, έκανε τον απολογισμό του, έθεσε τις τρεις προτεραιότητες για την προσεχή πενταετία και αποκάλυψε ότι οραματίζεται μια θεσμικά ισχυρή, οικονομικά αυτοδύναμη και ευρωπαϊκά ισότιμη Αυτοδιοίκηση, που δεν θα ετεροκαθορίζεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση…

  • Θεωρείτε ότι επί θητείας σας έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του δημότη;

«Ασφαλώς. Γι’ αυτό πασχίσαμε εννιά χρόνια με αδιάκοπη προσπάθεια. Να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στον Άλιμο. Με πρώτιστο μέλημα την καθαριότητα, γιατί η πόλη ήταν σ’ αυτόν τον τομέα παραμελημένη και αφρόντιστη. Έπειτα, αναβαθμίσαμε σχολικούς και αθλητικούς χώρους, κάναμε πράσινες αναπλάσεις, φτιάξαμε ψηφιακό κόμβο, αντικαταστήσαμε όλο τον οδοφωτισμό με LED, δημιουργήσαμε δωρεάν δημοτική συγκοινωνία, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, ενισχύσαμε τις Κοινωνικές Δομές, φροντίσαμε αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, ασφαλτοστρώσαμε, φτιάξαμε ασφαλείς διαβάσεις γύρω από τα σχολεία, κατασκευάσαμε ράμπες ΑμεΑ και πολλά άλλα. Ταυτόχρονα, μειώσαμε τα χρέη του Δήμου κατά 56%!»

 

  • Ποιες ήταν οι 5 πιο σημαντικές κινήσεις που κάνατε εντός της θητείας σας για τη βελτίωση της καθημερινότητας;

«Όπως προανέφερα, η καθαριότητα ήταν προτεραιότητα για μας. Σηκώσαμε μανίκια και πολύ γρήγορα η όψη της πόλης άλλαξε. Σήμερα όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Αλίμου αντικρίζουν γειτονιές καθαρές και περιποιημένες.

Στη συνέχεια προσέξαμε πολύ το θέμα «παιδί». Εργαστήκαμε υπεύθυνα και καλύψαμε ανάγκες σε ό,τι αφορούσε παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές και σχολεία. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι δημιουργήσαμε 7 νέους Παιδικούς Σταθμούς + 9 νέες αίθουσες σε υφιστάμενους Σταθμούς.

Τρίτο μεγάλο κεφάλαιο υπήρξε η Ανακύκλωση. Βάλαμε νέο δίκτυο με 1200 καφέ κάδους για οργανικά απόβλητα, αλλά και 1300 καινούργιους μπλε + πράσινους κάδους. Επίσης, μωβ κάδους για ρούχα, κίτρινους για χαρτί και μικρούς καφέ κάδους που διανείμαμε δωρεάν στους κατοίκους.

Τέταρτη σημαντική κίνηση οι ασφαλτοστρώσεις. Κάναμε Ασφαλτοστρώσεις και ανακατασκευάσαμε πεζοδρόμια συνολικής αξίας σχεδόν 11.000.000 €. Το 1/3 των δρόμων του Αλίμου ασφαλτοστρώθηκε από την αρχή και 1.100 πεζοδρόμια σε μικρά και μεγάλα σημεία επισκευάστηκαν.

Και, τέλος, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το έργο μας για τον πολιτισμό με τη δημιουργία Δημοτικού Σινεμά και Δημοτικής Πινακοθήκης».

kondilis
Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης
  • Ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα την επόμενη πενταετία επί θητείας σας;

«Πρώτα απ’ όλα το θέμα του Κοιμητηρίου. Είναι πρωτάκουστο κι απαράδεκτο ο Δήμος Αλίμου να μην έχει δικό του νεκροταφείο εν έτει 2023! Μετά από πολλή προσπάθεια έχουμε φτάσει πιο κοντά από ποτέ στο να αποκτήσει ο Άλιμος το δικό του Κοιμητήριο. Στο νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό, το Κράτος έχει προβλέψει διαδημοτικό Κοιμητήριο Αλίμου – Ηλιούπολης, στον χώρο περίπου που είναι σήμερα το ΚΥΤ Ηλιούπολης. Το ΠΔ είναι στο ΣτΕ προς επεξεργασία και ο στόχος μας είναι εντός της επόμενης θητείας να χωροθετηθεί οριστικά το Κοιμητήριο Αλίμου.

Έπειτα πρέπει να ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό έργο της οδού Κανάρη. Το μεγάλο αυτό έργο (7.500.000 €) ξεκίνησε από την Περιφέρεια Αττικής το 2019, έπειτα από Μελέτες του Δήμου. Οι εργασίες προχώρησαν πολύ αργά (λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων) και το 2023 η Σύμβαση Εργολαβίας διαλύθηκε. Ο Δήμος Αλίμου έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής να επανεκκινήσει άμεσα το έργο, αναθέτοντας στον επόμενο κατά σειρά μειοδότη εργολάβο την ολοκλήρωση του έργου, όπως προβλέπεται από τον Νόμο.

Επίσης, πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, η ένταξη της περιοχής Τρουμπάρι στο Σχέδιο Πόλης, η ωρίμαση των μελετών για την αξιοποίηση των 11 οικοπέδων που ο Δήμος μας εξασφάλισε μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο, αλλά και η ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου.

Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε πολλή και πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά να κάνουμε!»

  • Δύο από τις σημαντικές υποθέσεις τις οποίες χειρίζεστε είναι αφενός, η ηχορύπανση και η κατάληψη χώρων από επιχειρηματίες και αφετέρου, η καταχρηστική δόμηση. Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

«Συνεχίζουμε ακαταπόνητα και αταλάντευτα όλες τις πρωτοβουλίες και τη δράση μας.

Για την παραλία, συνεχίζουν όλα τα διοικητικά μέτρα που έχουμε λάβει (έλεγχοι από Επιτροπές, επιβολή κυρώσεων, προστίμων, πολεοδομικού έλεγχοι κ.ά.), αλλά και τα Δικαστήρια που είναι σε εξέλιξη.

Τα Δικαστήρια συνεχίζονται επίσης και για το θέμα της καταχρηστικής δόμησης, ενώ παράλληλα πιέζουμε το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος. Κάτι που φαίνεται ότι θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Είναι δύσκολες αυτές οι μάχες, αλλά αισιοδοξώ ότι θα τις κερδίσουμε!»

Δενδροφυτεύσεις

  • Θεωρείτε ότι το πιο σημαντικό συστατικό της μετάβασης είναι η οικονομική αυτοτέλεια;

«Οι Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού σήκωσαν το κύριο βάρος της επίτευξης του «εθνικού στόχου» για μείωση του ελλείμματος και δημιουργίας, σε πρώτη φάση, πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος. Οι μειώσεις στην απόδοση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης των Δήμων, ήταν πρωτοφανείς ενώ παράλληλα οι Δήμοι εκλήθησαν να προσφέρουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, πλεονάσματα στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η πρωτοβάθμια ΤΑ έχει υποστεί μειώσεις χρηματοδότησης που ξεπερνούν το 60%. Οι μειώσεις αυτές έχουν πλήξει τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών των Δήμων και σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα μικρών ΟΤΑ, το κόστος μισθοδοσίας δεν καλύπτεται από την τακτική επιχορήγηση. Επιπλέον, στους Δήμους δεν αποδίδονται οι πόροι που προβλέπονται από την ισχύουσα Νομοθεσία.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται φανερό πως δεν είναι δυνατόν «να σηκώσουν» άλλο οι Δήμοι το βάρος της λειτουργίας ενός «νέου Κράτους», αν δεν υλοποιηθούν νέες πολιτικές, που στόχο θα έχουν την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, καθώς και το θεσμικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό τους».

  • Ο Άλιμος έμενε κατά το παρελθόν στην «σκιά» της Γλυφάδας και του Π. Φαλήρου. Θεωρείτε πλέον ότι μπορεί να «κοιτάει κατάματα» τους δύο αυτούς δήμους στο κομμάτι της ανάπτυξης αλλά και του brand;

Πιστεύω, κατηγορηματικά ναι! Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι και με τους δύο αυτούς Δήμους ο Άλιμος έχει συστήσει δύο Συνδέσμους, για την ανάπτυξη στην περιοχή μας και την πιο στενή και αποτελεσματική συνεργασία.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Άλιμος έχει αποσπάσει 37 βραβεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μας έχουν βραβεύσει, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ΚΕΔΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος κ.π.α.

Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι πέρυσι, τον Ιούνιο 2022, συνεδρίασαν στον Άλιμο 150 αυτοδιοικητικές προσωπικότητες από 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό και, για τη διοργάνωση αυτή, αποσπάσαμε ως πόλη και χώρα εξαιρετικές κριτικές.

Η πόλη μας χτίζει «brand», αναπτύσσεται και πλέον τολμώ να πω ότι βρίσκεται στην «καρδιά» της αποκαλούμενης «Αθηναϊκής Ριβιέρας».

  • Πως οραματίζεστε την επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

«Οραματίζομαι μια θεσμικά ισχυρή, οικονομικά αυτοδύναμη και ευρωπαϊκά ισότιμη Αυτοδιοίκηση, που δεν θα ετεροκαθορίζεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Με σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του κράτους, της περιφέρειας και των δήμων, με τους απαραίτητους πόρους και το απαραίτητο προσωπικό. Με σαφές και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη αποτελεσματικότητα και περιθώρια για δημιουργική δράση».

  • Ποια είναι η άποψή νέας για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση νέας Νέας Δημοκρατίας;

«Ακούστε. Όλοι οι πολίτες έχουν αγανακτήσει πλέον, όταν, κάθε φορά που συμβαίνει μια καταστροφή (χιονοθύελλα, πλημμύρα, μεγάλο δυστύχημα κ.λπ.), βλέπουν το μπαλάκι των ευθυνών να πετιέται από τον ένα στον άλλον. Συχνά ο κόσμος τα βάζει με τους Δήμους. Όχι ότι δεν έχουν μερίδιο ευθύνης οι Δήμοι, αλλά κανείς δεν ασχολείται με το μπερδεμένο κουβάρι αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Χρειάζεται οπωσδήποτε κι όσο πιο γρήγορα γίνεται ένα «νοικοκύρεμα» των αρμοδιοτήτων και ορθολογιστική κατανομή τους ανά φορέα σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο.

Με αυτόν τον τρόπο κάθε αρχή, κάθε υπηρεσία, θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει. Μόνο τότε θα λαμβάνονται και θα εφαρμόζονται ευέλικτα και γρήγορα οι αποφάσεις, οι ευθύνες θα είναι ξεκάθαρες και θα ελέγχονται εύκολα, ενώ οι πολίτες θα γλιτώνουν ταλαιπωρίες και υπανάπτυξη. Αν όλα αυτά τα επιτύχει η παρούσα κυβέρνηση με την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που έχει εξαγγείλει, ποιος θα πει όχι;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *