21 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι ”φύλακες άγγελοι” των αστέγων

0

Επτά ημέρες την εβδομάδα, πρωί και βράδυ, οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) βρίσκονται δίπλα στους άστεγους της πόλης, προσφέροντας φαγητό, νερό, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, καθώς και ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ενημέρωση για κοινωνικά προγράμματα, παροχές και επιδόματα.

Συνολικά 10.575 επιτόπιες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο στους δρόμους της Αθήνας από τα κλιμάκια του Κ.Υ.Α.Δ.Α. και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει τρεις δομές φιλοξενίας που προσφέρουν καταφύγιο και προστασία σε εκείνους που εξαιτίας των πολύ δύσκολων συνθηκών στη ζωή τους οδηγήθηκαν στην κατάσταση της αστεγίας.
«Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων μου έσωσε τη ζωή. Αν δεν είχα δεχθεί τη βοήθεια από το Κ.Υ.Α.Δ.Α. ίσως να είχα δώσει τέλος στη ζωή μου», εξομολογείται ένας από τους δεκάδες φιλοξενούμενους στις δομές του Κέντρου που κατάφερε να βρει δουλειά και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του.
Με στόχο να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να αφήσουν πίσω τους την αστεγία, ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Κ.Υ.Α.Δ.Α. έχει δημιουργήσει προγράμματα και πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης και απασχόλησης.

Ταυτόχρονα, εκμεταλλεύεται κάθε διαθέσιμο «εργαλείο» από χρηματοδοτούμενα προγράμματα που παρέχουν στέγη και εργασία σε ανθρώπους που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας με στόχο την αυτόνομη διαβίωσή τους, έως και τις προκηρύξεις του ίδιου του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Oι ομάδες streetwork του Κ.Υ.Α.Δ.Α, άλλωστε, δε σταματούν στην παροχή βοήθειας στον δρόμο. Στόχος τους είναι όταν οι άστεγοι πειστούν να εισαχθούν στις δομές, να μην παραμείνουν εκεί επ’ αόριστον, αλλά να στηριχθούν ψυχολογικά και κοινωνικά, προκειμένου να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *