Αρχική » Μ. Συρεγγέλα: Φρένο στη μείωση του πληθυσμού της χώρας

Μ. Συρεγγέλα: Φρένο στη μείωση του πληθυσμού της χώρας

0

Η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Χανίων και το Οικονομικό FORUM των Δελφών…

sireggela edimosgr 1

Η Μαρία Συρεγγέλα

Η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Χανίων και το Οικονομικό FORUM των Δελφών…

Η Μαρία Συρεγγέλα εκπροσώπησε στα Χανιά την κυβέρνηση, παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αναφορικά με το δημογραφικό πρόβλημα. «Η Ελλάδα και η Κρήτη στο επίκεντρο των πληθυσμιακών ζητημάτων», ανέφερε και συνέχισε:

«Η χώρα μας γερνάει! Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη, αόρατη και μακροπρόθεσμη απειλή που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι το δημογραφικό πρόβλημα.

Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε αντιμετωπίζει το ζήτημα οργανωμένα, με παρεμβάσεις και δράσεις, σχεδιάζοντας για πρώτη φορά μία εθνική δημογραφική πολιτική.

Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει ένα πλέγμα οριζόντιων μέτρων σε όλους τους τομείς πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ουσιαστική ισότητα των φύλων, ενώ βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Επίτροπο για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία κα Ντουμπράβκα Σουίτσα για την καλύτερη επίλυση του δημογραφικού, καθώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, η σημερινή κυβέρνηση δημιούργησε χαρτοφυλάκιο σε επίπεδο Υφυπουργού με αρμοδιότητα τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και έλαβε ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας. Μέτρα, όπως η νέα πολιτική στέγης για τους νέους, η χορήγηση επιδόματος γέννησης 2.000 ευρώ, η αύξηση αφορολόγητου ορίου στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η μείωση ΦΠΑ για βρεφικά είδη, οι πολιτικές για την επιστροφή στην Ελλάδα νέων που έφυγαν στο εξωτερικό, καθώς και δράσεις που βοηθούν τις μητέρες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και παράλληλα να ξεκινήσουν ή να μεγαλώσουν την οικογένειά τους».

Επί προσθέτως, όπως ανέφερε η υφυπουργός «δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών για το δημογραφικό πρόβλημα, στην ενσωμάτωση της διάστασης της γήρανσης στις δημόσιες πολιτικές και παράλληλα προχωράμε στη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κεντρικό επίπεδο μέσω της δημιουργίας Παρατηρητηρίου για τη Δημογραφία και την Οικογένεια.

Συνεχίζουμε με οργανωμένο σχέδιο και πράξεις. Τα αποτελέσματα των πολιτικών μας βέβαια θα φανούν στο μέλλον, καθώς το δημογραφικό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα του οποίου η αντιμετώπιση απαιτεί υπομονή και συνεχή κινητοποίηση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *