Αρχική » Επίθεση σε Αυγενάκη από τον Νίκο Τράκα

Επίθεση σε Αυγενάκη από τον Νίκο Τράκα

0

Εις βάρος του Λευτέρη Αυγενάκη, υφυπουργού Αθλητισμού, επιτέθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, κατά την ομιλία του στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, που διεξήχθη  στην Θεσσαλονίκη. Ο λόγος οφείλεται στην απόφαση του υφυπουργού για την περικοπή των επιχορηγήσεων στα προγράμματα Άθλησης για Όλους. Παράλληλα, θεωρεί αναγκαία την στελέχωση των δήμων από μόνιμο προσωπικό.

Να μπει ένα τέλος στον «κατήφορο», στην λαίλαπα των μέτρων λιτότητας

«Τα τελευταία χρόνια, η εφαρμοζόμενη ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και η συνέχιση των μνημονιακών δεσμεύσεων και προσαρμογών, στην οποία σταθερά κινείται και η σημερινή κυβέρνηση, έχουν προκαλέσει μείζονα προβλήματα», εξήγησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ και συνέχισε: «Τα βιώνουμε στο πετσί μας καθημερινά. Οι επιθέσεις εις βάρος των εργαζομένων με την κατάργηση Συνταγματικά κατοχυρωμένων Δημοκρατικών δικαιωμάτων, είναι συνεχείς και αδυσώπητες.

Είναι πρωταρχική ανάγκη όμως να μπει ένα τέλος στον «κατήφορο», στην λαίλαπα των μέτρων λιτότητας που πλήττει στο σύνολο τους πολίτες της χώρας, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ειδικότερα, οδηγώντας στην εξαθλίωση, την φτώχεια, την ανεργία και την ολοκληρωτική διάλυση του Κοινωνικού κράτους.

Η μετατροπή των εργαζόμενων σε “όμηρους” ενός ανορθολογικού σχεδιασμού και τέλματος

Όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, στο όνομα της «επανίδρυσης» του κράτους, του «εκσυγχρονισμού», της «οργάνωσης» και της «ανάπτυξης», με μια σειρά νομοθετημάτων κατέληξαν να αποδιοργανώσουν τη Δημόσια Διοίκηση και να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε «ομήρους» ενός ανορθολογικού σχεδιασμού και τέλματος. Ο στόχος τους ήταν εμφανής: Η διάλυση της κοινωνικής συνοχής και η μεταφορά κομβικών λειτουργιών του κράτους, μαζί με τους πόρους που τις συνοδεύουν, σε ιδιωτικά-εργολαβικά εγχώρια και ξένα συμφέροντα.

Η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού από το 2010, με φωτεινή εξαίρεση μετά από σκληρούς και πολύχρονους αγώνες της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και όλων των εργαζομένων των Ο.Τ.Α. την πρόσληψη 8.166 εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας, σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις και την αθρόα αφαίμαξη προσωπικού από τους Δήμους με την εφαρμογή της κινητικότητας στο Δημόσιο, είχαν ως φυσική συνέπεια την τραγική υποστελέχωση των Δήμων και καθιστούν αδήριτη ανάγκη και πρωταρχικό στρατηγικό στόχο την  άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, σε όλες τις Υπηρεσίες και Δομές των Δήμων.

Έλλειψη προσωπικού, ελαστικές σχέσεις εργασίας, δραματική μείωση των κονδυλίων

Θα σταθώ ιδιαίτερα στο θέμα των εργατικών ατυχημάτων-δυστυχημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει πάρει τη μορφή μάστιγας τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα από τα τραγικά παραδείγματα των δεινών που έχει προκαλέσει η εφαρμογή των μνημονίων. Έλλειψη προσωπικού, ελαστικές σχέσεις εργασίας, δραματική μείωση των κονδυλίων για συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, ανεπαρκείς έλεγχοι και μη εφαρμογή της Νομοθεσίας που στοιχίζουν σε ανθρώπινες ζωές.

Στο μείζον αυτό θέμα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, αλλά και ευθύνες των Αιρετών όσον αφορά στην τήρηση των Νόμων για την Υγιεινή και Ασφάλεια του προσωπικού. Το έμψυχο δυναμικό είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε και δεν μπορεί και δεν θα επιτρέψουμε να χάνονται ανθρώπινες ζωές στο βωμό της αδιαφορίας και της ανευθυνότητας. Από το βήμα αυτό λοιπόν καλώ όλους τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν στα δέοντα για να σταματήσει επιτέλους να χύνεται αίμα στους χώρους εργασίας.

Η κοινωνική επένδυση αποτελούν και τα Προγράμματα Άθληση για όλους

Εξίσου σημαντική κοινωνική επένδυση αποτελούν και τα Προγράμματα Άθληση για όλους, «γιατί βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και συμβάλλουν στην πρόληψη της υγείας. Σκοπός τους είναι η βελτίωση του βιολογικού επιπέδου των αθλουμένων, η καλλιέργεια αθλητικού χαρακτήρα και αθλητικής συνείδησης, η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και η αναψυχή των πολιτών». Συμπαρατασσόμαστε με την Ομόφωνη Απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε. που αφορά στα Προγράμματα «Άθληση για όλους» περιόδου 2021-2022 και διεκδικούμε : α.  Άμεση έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση των θέσεων Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής που θα στελεχώσουν τη λειτουργία των Προγραμμάτων «Άθληση για όλους» και β. Χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στη Διαχείριση των Απορριμμάτων καθώς η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πιστεύει πως το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2020 συνιστά ακραία συντηρητική στροφή σε σχέση με τον προηγούμενο Ε.Σ.Δ.Α., καθώς η μη υλοποίηση των στόχων του οφείλεται στην πολιτική διαχείριση του από την προηγούμενη και την τωρινή κυβέρνηση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας του Κοινωνικού κράτους. Αντί να προστατευθεί, βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο της κεντρικής εξουσίας. Η μείωση των πόρων συνεχίζεται, όπως και οι περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, η Κοινωνική Ασφάλιση είναι στα όρια της οριστικής διάλυσής και παράλληλα ετοιμάζονται νέες φοροεπιδρομές. Αυτό που κρύβει η «επίθεση» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η μεθόδευση του ξεπουλήματος σημαντικών Δημοσίων και Δημοτικών Υπηρεσιών στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *