Αρχική » Δήμος Χαϊδαρίου: Δημοπρατήθηκε το έργο ανάπλασης της κεντρικής Πλατείας του Δάσους

Δήμος Χαϊδαρίου: Δημοπρατήθηκε το έργο ανάπλασης της κεντρικής Πλατείας του Δάσους

0

Δημοπρατήθηκε το έργο ανάπλασης της κεντρικής Πλατείας του Δάσους από τον Δήμο Χαϊδαρίου την Παρασκευή 10/12. Σκοπός της παρέμβασης είναι η Πλατεία και οι πεζόδρομοι να αποτελέσουν ισχυρό πόλο έλξης κατοίκων αλλά και επισκεπτών όλων των ηλικιών για χαλάρωση και αναψυχή.

Οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν συγκροτούν μια συνολική βιοκλιματική ανάπλαση με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και με τη μέγιστη αρμονική προσαρμογή στο φυσικό περιβάλλον.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου είναι:

Το έργο περιέχει την ανάπλαση με βιοκλιματικό σχεδιασμό της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και των συμβαλλόντων σε αυτήν πεζοδρόμων Ηρώων Πολυτεχνείου και Αφροδίτης.

Η Πλατεία και οι πεζόδρομοι έχουν διαμορφωθεί πριν 30 χρόνια και εμφανίζουν πλέον ορατές φθορές και καταστροφές οι οποίες μειώνουν τη λειτουργικότητα τους ως εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της συνοικίας του Δάσους Χαϊδαρίου. Η αποκατάσταση και η αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή τους θα προσφέρουν βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην τόνωση της τοπικής οικονομικής ζωής.

Με το έργο θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα φθορών και ολισθηρότητας στην πλακόστρωση της κεντρικής πλατείας του Δάσους και των πεζόδρομων που καταλήγουν σε αυτήν.

Η χρήση βιοκλιματικών υλικών στην πλακόστρωση, οι φυτεύσεις και η τοποθέτηση σκιάστρων θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, δηλαδή των υπερβολικά μεγάλων θερμοκρασιών που δημιουργούνται στις αστικές περιοχές όταν υπάρχει καύσωνας. Θα χρησιμοποιηθούν ψυχρά υλικά που διαθέτουν καλύτερα χαρακτηριστικά για τη βελτίωση του μικροκλίματος και υψηλή ανακλαστικότητα της ηλιακής ακτινοβολίας. Μια ακόμη καινοτομία είναι ότι τα υλικά των δαπέδων θα είναι υδατοδιαπερατά, συμβάλλοντας έτσι στην οικολογική διαχείριση των ομβρίων υδάτων.

Ο δημοτικός φωτισμός θα αντικατασταθεί με χρήση φωτιστικών LED

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην αύξηση του πρασίνου στους πεζόδρομους και την πλατεία, στην δημιουργία πρόσθετου πρασίνου και χώρων αναψυχής στις νησίδες. Οι ζώνες πρασίνου θα ενισχυθούν με διάφορα είδη θάμνων και φυτών, ενώ θα φυτευτούν δέντρα κατάλληλα για “πλούσια ” σκιά και θα εγκατασταθεί δίκτυο αυτόματου ποτίσματος.

Ακόμα θα υλοποιηθεί λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υποδομών (καθιστικά, πέργκολες) που εξυπηρετούν τους επισκέπτες της πλατείας, με ταυτόχρονη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρικών ποδηλάτων κλπ.

Με το έργο εξασφαλίζεται η εύκολη προσπέλαση από τις οδούς και την πλατεία όλων και ιδίως των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον Δήμο Χαϊδαρίου και οι προτάσεις των κατοίκων έχουν ληφθεί υπόψη στην τελική διαμόρφωση της μελέτης.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου και των πεζοδρόμων που συνδέονται με αυτήν συγχρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και έχει Προϋπολογισμό 861.566,13 Ευρώ + ΦΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *