Γρ. Κωνσταντέλλος: Ο Δήμος πρωτοπορεί στην πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Η θέα από το γραφείο του Δημάρχου, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, είναι, ομολογουμένως, σαγηνευτική…
Έξω από τη μεγάλη τζαμαρία δεσπόζει επιβλητικά το απέραντο γαλάζιο. Στο βάθος διακρίνονται η Χερσόνησος του Καβουριού, ένα μικρό νησάκι απέναντι από την παραλία της Βούλας, η Υδρούσα και η Αίγινα.
Κάθε λίγο και λιγάκι τη συνέντευξη διατάρασσαν, είτε τα επίμονα τηλεφωνήματα προς τον Δήμαρχο για την επίλυση οποιοδήποτε προβλήματος, είτε δημότες και επισκέπτες που απολάμβαναν τα παιχνίδια με τη θάλασσα ή το ναυταθλητισμό. Παρεμπιπτόντως, δεν ακούσαμε τον ήχο της ρακέτας, που απαγορεύεται σε ορισμένες παραλίες «δια ροπάλου»…
Παρ’ ότι έχουμε συνδέσει τους πιλότους, εμείς οι γηραιότεροι, με το σίριαλ «Αέρινες σιωπές», εν τούτοις, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ούτε …αέρινος ήταν (αν και έχει 17.000 ώρες πτήσης), ούτε σιωπηλός. Τουναντίον, φαίνεται να «πατάει στη γη» και με τα δύο πόδια, ενώ είναι «χείμαρρος» όταν εστιάζει την προσοχή του στα έργα: Σ’ αυτά που υλοποιήθηκαν και σ’ αυτά που πρόκειται να γίνουν. Σ’ αυτά που οραματίζεται για το μέλλον του Δήμου και σ’ αυτά που σχεδιάζει μαζί με τους συνεργάτες του, με σκοπό να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο πράσινη και πιο φιλική προς τον πολίτη.
«Αναμφισβήτητα, ένα από τα καίρια ζητήματα που απασχολεί ευρύτερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής. Η μετάβαση στη νέα εποχή είναι ένα περίπλοκο θέμα, που δεν άπτεται μόνο του δήμου αλλά και του νοικοκυριού».
- Ποιο είναι το δυνατό σημείο του Δήμου σας;
«Έχουμε δώσει έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με τις μελέτες του Μετσόβιου, εντός της τελευταίας εξαετίας καταφέραμε να μειώσουμε τις καταναλώσεις σε 52%. Παράλληλα, ευελπιστούμε με τις απαραίτητες εφαρμογές θα περιορίσουμε έως το τέλος του χρόνου το ενεργειακό αποτύπωμα περίπου στο 70%. Αναφερόμαστε σε επίπεδο δημοτικών κτιρίων, σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων και φωτισμού».
- Άρα, είστε κοντά στον στόχο της ανθρακικής ουδετερότητας;
«Απολύτως, ναι. Μόλις 10% μας χωρίζει από την ανθρακική ουδετερότητα όσον αφορά τις καταναλώσεις».
- Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής σε ποιο σημείο βρίσκεται ο δήμος;
- Και φθάνουμε στο σημείο που …ηλεκτρίζει τους περισσότερους δημάρχους: Στη διαχείριση απορριμμάτων. Πως το αντιμετωπίζετε το καίριο αυτό ζήτημα;
«Με ένα «μπουκέτο» μικρών πιλοτικών προγραμμάτων, που ομολογουμένως φέρνει αποτελέσματα. Οδηγεί, εν ολίγοις, στην εκτροπή από την ταφή της τάξεως του 36%, τη στιγμή την οποία ο σταθμισμένος μέσος όρος είναι στο 12%. Στόχος μας είναι το ποσοστό να ανέλθει στο 50% έως και το τέλος του 2024».
- Μια άλλη σημαντική υπόθεση είναι και το χιλιοειπωμένο, πλέον, πρόγραμμα «smart cities», το οποίο χρησιμοποιείται τη δεδομένη χρονική στιγμή από συνολικά δέκα Δήμους. Σε ποιο βαθμό ο δήμος ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας έξυπνης πόλης;
«Σε υψηλότατο βαθμό, καθ’ ότι προκειμένου να τον μετατρέψουμε σε φιλικό προς τους δημότες, έχουμε δημιουργήσει πολλές ψηφιακές υπηρεσίες. Θεωρώ ότι η ψηφιακή μετάβαση του δήμου μας είναι αρκετά μπροστά και δεν σας κρύβω ότι το μέσο για να επιτύχουμε την πράσινη, ανθρώπινη αλλά και ευφυή πόλη είναι η τεχνολογία».
- Είναι ξεκάθαρο ότι οι παραπάνω ενέργειες από μέρους σας προϋποθέτει την οικονομική δύναμη, την αυτονομία. Ποιες είναι οι κινήσεις για την εξεύρεση πόρων;
«Σκοπός μας είναι να εισερχόμαστε σε όλα τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα, είτε δημόσια, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε κι άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν σας κρύβω ότι ο Δήμος όχι απλά δεν μετέχει σε προγράμματα, αλλά είναι και επικεφαλής – εταίρος. Γνωρίζουμε επ’ ακριβώς τον προορισμό μας, καταθέτουμε μελέτες και εξασφαλίζουμε την χρηματοδότηση».
- Ας περάσουμε, τώρα και στην σκληρή καθημερινότητα, που εστιάζεται στην επανεκλογή σας. Παραμένετε στον δημαρχιακό θώκο κατά τα τελευταία 9 χρόνια. Ποιο είναι ο νέος στόχος για την επόμενη πενταετία;
«Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα αναπτύξει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τον δήμο. Εντός των δύο πρώτων χρόνων θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που έχουμε ξεκινήσει. Από εκεί και πέρα, βάζουμε πλώρη για ένα σύγχρονο διοικητήριο, το οποίο θα στεγάσει και θα ενώσει όλες τα τμήματα και τις υπηρεσίες. Επιδίωξή μας είναι να κατασκευαστεί ένας υπόσκαφος χώρος πολιτισμού, ένα αθλητικό κέντρο και η μετεγκατάσταση της μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε περιοχή εκτός πόλης».
- Αλήθεια, πόσο δύσκολη ήταν η άσκηση της συνένωσης των περιοχών Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης;
«Η συνένωση των τριών πόλεων, αναντίρρητα, αποτέλεσε ένα δύσκολο εγχείρημα. Αφενός επιχειρησιακά και αφετέρου, σε επίπεδο εικόνας δεδομένου ότι κάθε περιοχή διαθέτει τις δικές της ιδιαιτερότητες».
- Από την άλλη, όμως, υπάρχει η δυνατότητα να συγκεντρώσετε τα θετικά παραδείγματα της κάθε περιοχής και να υιοθετήσουν κι οι άλλες.
«Πράγματι, προσπαθούμε όταν εντοπίζουμε ένα καλό στοιχείο να το επεκτείνουμε και στις άλλες περιοχές, ενώ αφαιρούμε τυχόν παθογένειες που παρατηρούνται».
- Ποια θεωρείτε ότι είναι η εικόνα που εμφανίζει προς τα έξω ο Δήμος;