Αρχική » Αποτυχία στα σχέδια Πατούλη για το Γηροκομείο Αθηνών

Αποτυχία στα σχέδια Πατούλη για το Γηροκομείο Αθηνών

0

Ο εποπτεύων Δήμος Αθηναίων ανέλαβε τελικά τις ευθύνες του και η προσωρινή διοίκηση του πολύπαθου Γηροκομείου Αθηνών ορίστηκε από μέλη που είχε προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Mε απόφαση του δικαστηρίου ορίστηκε νέα προσωρινή διοίκηση στο πολύπαθο Γηροκομείο Αθηνών και ταυτόχρονα μπήκε προσωρινά τέλος στις κοινές προσπάθειες του Ζ. Κολιού και του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη να προχωρήσουν σε εγγραφή νέων μελών και προσωρινής διοίκησης της επιλογής τους. Τελικά, ο εποπτεύων Δήμος Αθηναίων ανέλαβε τις ευθύνες του και η προσωρινή διοίκηση ορίστηκε από μέλη που είχε προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η μεγάλη περιουσία του Γηροκομείου, τα φιλάνθρωπα κληροδοτήματα ανθρώπων που είχαν την ψευδαίσθηση ότι βοηθούν τους γέροντες συνανθρώπους τους, παραμένουν έρμαια στις ορέξεις πάσης φύσεως παραγόντων. Οπως καταγγέλλεται, στο μάτι κάποιων φαίνεται να έχουν μπει τα τρία πολύ μεγάλα οικόπεδα τεράστιας αξίας, στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, παρακάμπτοντας τον εποπτεύοντα Δήμο Αθηναίων, αν και γνωρίζει ασφαλώς τον τρόπο διοίκησης Κολιού και με τις «ευλογίες» του Αρχιεπισκόπου, σχεδίασε τη «διάσωση» του Γηροκομείου.

Ετσι ο δοτός -με δικαστικές αποφάσεις- πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης, Ζώης Κολιός, που την κατέχει με το έτσι θέλω εδώ και τριάμισι χρόνια και με τη βοήθεια καταλοίπων της παλιάς διοίκησης Μπούμπα, θεωρώντας ότι το Γηροκομείο τούς ανήκει, «ξαφνικά» παραιτήθηκε. Οχι βέβαια επειδή όλα αυτά τα χρόνια διοικούσε σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, κατά παράβαση όλων των δικαστικών εντολών, εκμισθώνοντας ακίνητα και προσλαμβάνοντας πρόσωπα με άσχετες για τη φροντίδα των ηλικιωμένων ειδικότητες (π.χ. συνταξιούχο αστυνομικό για διευθυντή, όταν ρητά απαγορεύεται).

Ούτε παραιτήθηκε διότι αμέλησε να διενεργήσει αρχαιρεσίες ούτε γιατί έπαιρνε παρατάσεις της θητείας του με ψεύτικες προφάσεις με μηνύσεις και αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Οι υβριστικές αναρτήσεις του στο διαδίκτυο για τακτικά μέλη του σωματείου, που χαρακτήριζε «λαμόγια» και «αριστερούς που πάνε να φάνε τη περιουσία του Γηροκομείου», προκάλεσαν ερωτήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση, όπως πάντα, να σφυρίζει αδιάφορα, παραπέμποντας και εδώ το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη.

Ο Ζώης Κολιός διατηρεί συνοικιακό λογιστικό και μεσιτικό γραφείο, είναι γραμμένος στον κατάλογο των πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου και με την ιδιότητα αυτή διορίσθηκε μέλος προσωρινής διοίκησης. Οι ακροδεξιές του απόψεις (υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος ΠΑΤΡΙΕ που συνεργάστηκε με τον καταδικασμένου χρυσαυγίτη Δημήτρη Κουκούτση) και οι εκκρεμούσες εναντίον του 14 μηνύσεις (δύο σε βαθμό κακουργήματος) κάθε άλλο παρά αντιπροσωπεύουν το Ιδρυμα. Το μόνο που του ανατέθηκε με δικαστική εντολή ήταν να διενεργήσει αρχαιρεσίες για ανάδειξη τακτικής διοίκησης.

Το σχέδιο

Οπως προκύπτει όμως από την αλληλογραφία Πατούλη – Κολιού, εδώ κι έναν χρόνο περίπου σχεδίαζαν τον διορισμό νέας προσωρινής διοίκησης της επιλογής τους. Στην από 1-10-2021 αίτηση της Περιφέρειας Αττικής για διορισμό προσωρινής διοίκησης στο Γηροκομείο περιγράφονται όλες οι μεταξύ τους συνομιλίες αλλά και εκείνες με τον Αρχιεπίσκοπο. Στην αίτηση αναφέρεται, εκτός από την εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου, και ο Ιατρικός Συλλόγος Αθηνών, όταν σχέση με το Γηροκομείο δεν έχει κανείς εκ των δύο. Στην προσωρινή διοίκηση που οι ίδιοι πρότειναν, μετείχαν δύο ιερείς, δύο μέλη του ΙΣΑ και αντιπεριφερειάρχες. Βασικό τους αίτημα, το δικαίωμα εγγραφής νέων μελών στο σωματείο και η παραμονή της νέας προσωρινής διοίκησης στην εξουσία για 8 μήνες (μέχρι δηλαδή να αποκτήσουν τα νέα μέλη το δικαίωμα εκλέγεσθαι). Προφανής σκοπός, να διενεργήσουν αρχαιρεσίες για ανάδειξη τακτικής διοίκησης με τις ψήφους των νέων μελών και συμβούλιο από τα νέα μέλη.

Ο κ. Κολιός και οι σύμβουλοί του παραιτήθηκαν αιφνίδια και τελείως μυστικά, όπως αναφέρεται στην αίτηση, για να ξεκινήσει ο κ. Πατούλης με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της οικογένειας των καταδικασθέντων για κακουργήματα Μπούμπα και Διονυσόπουλου το σχέδιο «διάσωσης» του Γηροκομείου. Η αίτηση αυτή προσδιορίστηκε τάχιστα προς εκδίκαση, παίρνοντας, την 1.10.2021, δικαστική εντολή για σχηματισμό προσωρινής διοίκησης από τα μέλη που οι ίδιοι πρότειναν. Στη Γιορτή των Ηλικιωμένων στο Γηροκομείο, που παρίστατο ο κ. Πατούλης, ανακοίνωσαν δημόσια ότι η διοίκηση του Γηροκομείου περιέρχεται στην Περιφέρεια Αττικής και στον λόγο του ανέφερε ότι ως δήμαρχος Αμαρουσίου είχε στο παρελθόν διαφωνίες με το Γηροκομείο αλλά τώρα… επήλθε ειρήνη.

Μη νόμιμη η αίτηση

Η αίτηση ήταν μη νόμιμη, γιατί από καμιά διάταξη η Περιφέρεια δεν νομιμοποιείται να ζητήσει δικαστικά τον διορισμό προσωρινής διοίκησης όταν ελλείπει η διοίκηση σε φιλανθρωπικό σωματείο. Το δικαίωμα αυτό το έχουν μόνο τα μέλη και ο ασκών εποπτεία επί φιλανθρωπικών ιδρυμάτων Δήμος Αθηναίων, στον οποίο όμως δεν κοινοποίησαν την αίτηση, προφανώς για να υφαρπάξουν την απόφαση και να επιτύχουν δικαστικό διορισμό προσωρινής διοίκησης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων άμεσα ενημερώθηκε από μέλη του σωματείου για την ενέργεια αυτή και αντέδρασε τη Δευτέρα 4.10.2021, ημέρα εκδίκασης της αίτησης της περιφέρειας. Ο Δ.Α. υπέβαλε αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης με πρόσωπα της επιλογής του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγκάζοντας την Περιφέρεια Αττικής και τον δικηγόρο να παραιτηθούν της αιτήσεώς τους. Η αίτηση δικάστηκε προχθές και χθες το πρωί εκδόθηκε η απόφαση για διορισμό προσωρινής διοίκησης από τα μέλη που πρότεινε ο Δ.Α., ενώ δεν τους δόθηκε καμία αρμοδιότητα για εγγραφή νέων μελών.

Αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση, εξέδωσε ανακοίνωση η παράταξη Ανοιχτή Πόλη, εκφράζοντας την αισιοδοξία της που έστω και αργά ο Δ.Α. ανέλαβε τις ευθύνες του. «Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί σημαντικό βήμα για την επαναφορά του ιδρύματος στην κανονικότητα και στο σημαντικό κοινωνικό του έργο […] Με παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο διεκδικήσαμε, μαζί με ευαισθητοποιημένους πολίτες και εργαζόμενους του Γηροκομείου, την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του και την αποτροπή της επανάληψης φαινομένων κακοδιαχείρισης»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *