Αρχική » ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – οι περιοχές που κινδυνεύουν από την κακοκαιρία

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – οι περιοχές που κινδυνεύουν από την κακοκαιρία

0

Τον κώδωνα του κινδύνου για πλημμυρικά φαινόμενα σε δέκα περιοχές της χώρας κρούει… ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένη Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, με την κακοκαιρία «Αθηνά» να έχει προκαλέσει ήδη πολλά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν πέντε περιοχές στην Εύβοια και συγκεκριμένα η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή.

Παράλληλα, τον κίνδυνο πλημμυρών αντιμετωπίζουν τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας «οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια».

Σύμφωνα τον ίδιο, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ, όπως είπε, ακόμα και μία μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

«Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μία πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά».

Παράλληλα, όπως επισήμανε «οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση  να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *