Αρχική » Κ. Καλογράνης: “Έντιμη η συνεργασία με Πατούλη”

Κ. Καλογράνης: “Έντιμη η συνεργασία με Πατούλη”

0

Ο πρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης, εξομολογείται στο Edimos.gr για τη σχέση του με τον Γιώργο Πατούλη και με τα άλλα οικολογικά κόμματα στην Ελλάδα…

Ο πρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης, εξηγεί στον «Λόγο» για την έντιμη σχέση και συνεργασία με τον Γιώργο Πατούλη στην περιφέρεια Αττικής αλλά και τις κινήσεις που θα γίνουν στις εθνικές εκλογές. 

Ποια είναι η διαφορά του Πράσινου Κινήματος με τα άλλα οικολογικά κόμματα στην Ελλάδα;

Εμείς δεν είμαστε μόνο περιβαλλοντιστές, δηλαδή δεν σταματά η αναφορά μας στο να φυτεύουμε ένα δέντρο. Επίσης δεν είμαστε αριστεροί και δεν έχουμε ταυτιστεί με την αριστερά όπως οι άλλοι οικολογικοί πολιτικοί σχηματισμοί. Το σύνθημα μας είναι «ούτε με τους αριστερούς ούτε με τους… άριστους. Πάμε Πράσινα και Αυτοδύναμα». Έχουμε ένα συγκροτημένο, εναλλακτικό , τεχνοκρατικά δομημένο οικονομικό σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά είναι ο οδικός χάρτης για να βγούμε από την κρίση και να επανέλθει η ευημερία στους πολίτες. Για παράδειγμα, εμείς υποστηρίζουμε ότι στο ΑΕΠ δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο οικονομικοί δείκτες, αλλά και δείκτες ευημερίας. Διότι δεν έχει καμία αξία για εμάς να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι. Επίσης εμείς δεν ποινικοποιούμε το επιχειρείν, όπως οι άλλοι οικολογικοί σχηματισμοί. Πιστεύουμε όμως, ότι θα πρέπει να αυξηθεί στην ελληνική οικονομία το Πράσινο Επιχειρείν, σε όλες τις εκφάνσεις του. Φυσικά στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση, εμείς λέμε ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν οι «πράσινες προμήθειες» σε ποσοστό πάνω από 15%  για κάθε προϋπολογισμό. Επίσης, εμείς λέμε ότι είναι απαράδεκτο, στις ημέρες μας να παραγγέλνονται οχήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία δεν είναι ηλεκτροκίνητα. Και στη διαχείριση απορριμμάτων όμως, η μοντελοποιημένη πρότασή μας, με ανακύκλωση στην πηγή, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση δημιουργεί πανελλαδικά πάνω από 8.000 πράσινες αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας.

Είναι δηλαδή και θέμα προσώπων η καταβαράθρωση του πράσινου χώρου στην Ελλάδα;

Πάντα παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα. Το πρόβλημα με τα παλαιά κόμματα της οικολογίας στην Ελλάδα, είναι ότι τα πρόσωπα που έπαιξαν κομβικό ρόλο σε ιστορικά κρίσιμες εποχές, ήταν αριστεροί και όχι πράσινοι. Έτσι, ταυτίστηκαν με συγκεκριμένες αριστερές κατευθύνσεις, απομονώθηκαν πολιτικά και περιθωριοποιήθηκαν κοινωνικά. Κοιτάξτε, εμείς δεν μπορούμε να έχουμε σχέση και να έχουμε κοινή πολιτική διαδρομή με κάποιους που λένε για παράδειγμα ότι δεν υπήρξε γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Και μάλιστα να καταγγέλλουν εμένα σε ευρωπαίους πράσινους επειδή  αγωνίζομαι για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Εμείς είμαστε Πράσινοι, έχουμε τα χαρακτηριστικά του Κινήματος για αυτό και λεγόμαστε Πράσινο Κίνημα. Έχουμε δημιουργήσει μία πλατιά κοινωνική συμμαχία όπου χωρούν όλοι, αρκεί να ενστερνιστούν τις αρχές και τις αξίες μας και μέσα σε αυτές υπάρχει και η πατριωτική οπτική. Απορρίπτουμε μόνο τα άκρα και τις ακραίες θέσεις και συμπεριφορές, ακριβώς επειδή δεν συνάδουν με τον ιδεολογικοπολιτικό πυρήνα μας. Έχουμε, λοιπόν, βασικές, δομικές ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές με τα άλλα παρηκμασμένα κόμματα της οικολογίας και το κυριότερο, έχουμε πρότερο πολιτικό έντιμο βίο.  

Ναι, αλλά στην Περιφέρεια Αττικής η παράταξής σας συνεργάστηκε με τον κ. Πατούλη…

Στις προηγούμενες εκλογές, μία σειρά από γεγονότα, μεταξύ των οποίων και ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας δικό μου, μας ώθησαν και αποφασίσαμε να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα μόνο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι κατεβάσαμε δικές μας παρατάξεις σε Αττική και Θεσσαλία, όπου εκλέξαμε δύο και έναν περιφερειακούς συμβούλους αντίστοιχα. Εκλέξαμε μία περιφερειακή σύμβουλο στην Πελοπόννησο, σε ψηφοδέλτιο συνεργασίας και μία σειρά από δημοτικούς συμβούλους σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική, μετά τις εκλογές, όπως προέβλεπε ο νόμος της απλής αναλογικής, κάναμε προγραμματική σύμπραξη 13 σημείων με την παράταξη του κ. Πατούλη. Και παρά το γεγονός ότι, ο κ. Πατούλης εξέλεξε 38 περιφερειακούς συμβούλους και εμείς δύο, έχουμε μία έντιμη σχέση και μία καλή συνεργασία. Ήδη έχουμε πετύχει πολλά περισσότερα από όσα μας αναλογούν με βάση το ποσοστό που λάβαμε. Και σχεδιάζονται ακόμα περισσότερα που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται αμέσως μετά την πανδημία. Εμείς είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής, άρα και υπέρ των συνεργασιών σε προγραμματική βάση. Το «πράσινο» αποτύπωμα της περιφερειακής μας παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ- Πράσινη Περιφέρεια» είναι έντονο και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για την κοινωνία. Το ίδιο ισχύει φυσικά και με την περιφερειακή μας παράταξη «Θεσσαλία- Πράσινη Περιφέρεια», όπου και εκεί έχει γίνει πολύ δουλειά από τη θέση της αντιπολίτευσης. Οι επιτυχίες μας στην αυτοδιοίκηση είναι οδηγός για τις επόμενες εκλογές.

Τι θα κάνετε στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Ο προγραμματισμός, είναι να κατέβουμε αυτόνομα. Ήδη έρχεται καθημερινά στο Πράσινο Κίνημα, πολύς κόσμος που είναι απογοητευμένος από τα παραδοσιακά κόμματα και βλέπουν την «πράσινη» οπτική σε Ελλάδα και Ευρώπη. Συζητάμε με άφθαρτες δημοκρατικές, οικολογικές, δυνάμεις την πιθανότητα συνεργασίας. Έχουμε απορρίψει όμως τα τοξικά πρόσωπα της «Βαρωνίας της Οικολογίας» που έχουν αποτυχημένο παρελθόν. Το Πράσινο Κίνημα εκφράζει αυθεντικά τον πράσινο χώρο στην Ελλάδα.  Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ οι «πράσινες» θέσεις και απόψεις να εκφραστούν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και το Πράσινο Κίνημα θα είναι εκεί σε αυτό το ιστορικό ραντεβού…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *