Αρχική » Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: Ο Γ. Βούρος απαντά για τις πλημμύρες σε σχολεία λόγω του “Μπάλλου”

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: Ο Γ. Βούρος απαντά για τις πλημμύρες σε σχολεία λόγω του “Μπάλλου”

0

Ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Βούρος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δ.Σ. έσπευσε να απαντήσει σε όσα λέγονται για τα πλημμυρισμένα σχολεία που προέκυψαν ως συνέπεια της κακοκαιρίας “Μπάλλος”.

Όπως ανέφερε αναλυτικά: “Πολλή κουβέντα και δικαίως έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία «Μπάλλος» σε όλη τη χώρα και κατ’ επέκταση και στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Όπως όλοι θα είδατε στα δελτία ειδήσεων, θα διαβάσατε  σε έγκυρες και μεγάλες ιστοσελίδες, αλλά και θα βιώσατε, δεν μιλάμε εν προκειμένω απλά για μία έντονη βροχόπτωση, αλλά για ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο στο έλεος του οποίου βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας, γέφυρες, δρόμοι, σπίτια κλπ.

Για τον Δήμο μας συγκεκριμένα στο κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων του καναλιού STAR της Παρασκευής 15/10, ο κ. Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής, Γ.Γ. Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή ανέφερε: “Στη Νέα Φιλαδέλφεια έπεσαν σε λίγη ώρα 100 χιλιοστά βροχής. Δεν μπορεί να γίνει απορροή τόσο μεγάλου όγκου νερού”.
Για να έχουμε εικόνα για αυτά που υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν τα αναφέρω όλα αυτά σαν κάποιου είδους δικαιολογία, απλά οφείλουμε όλοι μας να θέτουμε τα πράγματα σε μία πραγματική βάση και να μην λαϊκίζουμε ακραία μόνο και μόνο για να πλήξουμε τον Βούρο και τον κάθε Βούρο…
Ο κόσμος άλλωστε πιστέψτε με, αντιλαμβάνεται πλήρως τα πραγματικά περιστατικά και δεν εντυπωσιάζεται από βαρύγδουπες δηλώσεις… στο facebook.  Και γνωρίζετε πολύ καλά σε ποιους αναφέρομαι.

Σε αυτούς που μια ζωή ήταν, είναι και θα είναι στην αντιπολίτευση. Οι μονίμως, κατά συνήθεια, κατ’ εξακολούθηση ή και κατ’ επάγγελμα διαμαρτυρόμενοι.
Να ξεκαθαρίσουμε βέβαια κάτι με πλήρη τιμιότητα και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Ποτέ δεν είπαμε ως Δημοτική Αρχή ότι όλα μας στην πόλη μας δουλεύουν ρολόι. Το αντίθετο.

Συνεχώς αναφέρω, σε συνεντεύξεις μου και σε δημόσιες τοποθετήσεις μου πως στην πόλη μας πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.
Και να είναι σίγουροι οι συμπολίτες μας πως θα γίνουν κατά την διάρκεια αυτής της θητείας πολλά περισσότερα από ότι έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Ας ξεκινήσουμε με τα σχολεία.

Ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2019 είχαμε επισημάνει πως οι σχολικές μας εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις σύγχρονων σχολείων. Σχολείων του 2021.

Να πούμε όμως και να τονίσουμε όλοι μαζί για να το ακούσει και ο τελευταίος πολίτης,  πως κανένας, μα κανένας Δήμος δεν έχει την δυνατότητα να χτίσει καινούριες σχολικές μονάδες, ούτε καν πρόσθετες πτέρυγες σε ήδη υπάρχουσες δομές. Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουν αποκλειστικά οι Κτ.Υπ. (ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ) που αποφασίζουν αν και πότε θα πραγματοποιηθούν τα συγκεκριμένα έργα.

Ο Δήμος, ωστόσο, έχει – και οφείλει να την εξαντλήσει – τη δυνατότητα να πιέσει, να ζητήσει, να απαιτήσει να προχωρήσουν τέτοιου είδους έργα.
Το κάναμε ως Δημοτική Αρχή; Θα απαντήσω με συγκεκριμένα στοιχεία.
17 Ιανουαρίου 2020: λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον πρόεδρο των κτιριακών Υποδομών στην έδρα της εταιρείας. Μαζί μου ήταν ο Αντιδήμαρχος τεχνικός Υπηρεσιών Δημήτρης Κανταρέλης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Τάσος Κωνσταντινίδης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν πέραν του προέδρου φυσικά της ΚΤΥΠ κ. Κατσίπου, ο διευθύνοντας σύμβουλος κ. Γιάνναρης και ο γενικός διευθυντής έργων κ. Κυριαζόπουλος.

Ποια ήταν τα θέματα που θέσαμε στο τραπέζι;
– Οι ακατάλληλες αίθουσες του 1ου ΕΠΑΛ
–  Όλα τα ζητήματα που απασχολούν το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας, τονίζοντας την απαράδεκτη κατάσταση με τις λυόμενες αίθουσες.
– Επίσης σε εκείνη την συνάντηση είχαμε θέσει προβλήματα που αφορούσαν το νεόκτιστο 1ο δημοτικό σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας, το γνωστό σε όλους μας Σπαθάρη (καθίζηση τμήματος του προαυλίου, τεχνικά προβλήματα στην πυρασφάλεια κλπ).

Δεύτερη συνάντησή μας. Λίγες μόλις ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 14/02/2021 βρέθηκα προσωπικά ο ίδιος  και πάλι στα γραφεία της ΚΤΥΠ, μαζί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντινίδη, τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ κ. Πετρίδη, τον τότε διευθυντή του 1ου ΓΕΛ κ. Καλουδιώτη και την πρόεδρο του συλλόγου γονέων του 1ου ΓΕΛ κ. Σγαρδέλη.
– Συζητήσαμε για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας.

-Για την διαδικασία σύνταξης μελέτης για την ανέγερση της νέας πτέρυγας του 1ου ΓΕΛ καθώς και ζητήματα που απασχολούν το 1ο ΕΠΑΛ.

Τρίτη συνάντησή μας με τις ΚΤΥΠ. Όπως ανακοινώσαμε με επίσημο δελτίο Τύπου στις 17/07/2020, βρέθηκα μαζί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντινίδη στις ΚΤΥΠ και θέσαμε τα παρακάτω θέματα:
–       Την πορεία των εργασιών στο 3ο Γυμνάσιο – 3ο Λύκειο της Νέας Φιλαδέλφειας,
–       Για το που βρίσκεται το θέμα όσον αφορά τη νέα πτέρυγα του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας,
–       Η προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή νέων αιθουσών στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ (ζητήσαμε τουλάχιστον έξι (6)).
Και σε αυτή τη συνάντηση ήταν παρόντας ο Πρόεδρος, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος και ο Γενικός Διευθυντής έργων των ΚΤΥΠ.

Αυτά τα «ολίγα»… εντός πολλών παρενθέσεων για την πίεση που έχει ασκήσει ή ασκεί αυτή η Δημοτική Αρχή για ζητήματα σχολικής στέγης.
Πέραν αυτών κατά την διάρκεια του 1ου εγκλεισμού (lock down) προχωρήσαμε σε σειρά εργασιών σε αύλειους χώρους σχολικών συγκροτημάτων της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας.

Ενώ ήδη επί θητείας του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κανταρέλη, καταγράψαμε σε συνεργασία με όλους τους διευθυντές των σχολείων της πόλης μας τις ανάγκες τους, ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη εργολαβία ύψους 500.000 ευρώ περίπου, αποκατάστασης ζημιών και ζητημάτων που εκκρεμούσαν εδώ και πολλά πολλά χρόνια.
Αυτή η εργολαβία ξεκίνησε τις εργασίες της το καλοκαίρι πριν μερικούς μήνες επί Αντιδημαρχίας κ. Κοσκολέτου και συνεχίζεται σήμερα με Αντιδήμαρχο τον κ. Γεωργαμλή.
Ήδη εκτελούνται σημαντικότατες εργασίες που θα αλλάξουν κατά πολύ την εικόνα των σχολείων μας. Και όπως αντιλαμβάνεστε τέτοιου είδους εργασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα. Απαιτείται κάποιος χρόνος.
Όμως πλέον είμαι πεπεισμένος ότι σε λίγους μήνες η βελτίωση θα είναι παραπάνω από αισθητή.

Σταματήσαμε σε αυτά; Όχι, όταν τα θέματα αγγίζουν την ασφάλεια των παιδιών μας, διεκδικούμε και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ.
Για αυτό το λόγο σε συνεργασία με τον κ. Λέκκα Αντιδήμαρχο Αναπτυξιακής Πολιτικής, και τον κ. Κοσκολέτο, υποβάλλαμε στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» το φάκελό μας για την πρόσκληση 10 – ύψους 500.000€ για σχολεία και αθλητικούς χώρους της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας.

Ήδη βρισκόμαστε σε διαδικασία ανταλλαγής κάποιων στοιχείων που ζητήθηκαν και εκτός απροόπτου εντός Νοεμβρίου θα έχουμε την απόφαση ένταξης με το έργο ώριμο και έτοιμο για άμεση δημοπράτηση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε γίνει λύνονται οριστικά μέσω αυτού, χρόνια προβλήματα των σχολείων και των ανοιχτών χώρων άθλησης σε όλη την πόλη, σε όλο το Δήμο μας.”

Ο Δήμαρχος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο αντιπλημμυρικό έργο της Αγίας Μαρίνας επισημαίνοντας: “Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί συμπολίτες κανείς από εμάς τουλάχιστον, ποτέ δεν είπε ότι υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, που θα λύσουν προβλήματα που έρχονται από το μακρινό παρελθόν μόλις σε 24 μήνες θητείας, εκ των οποίων τους 18 μας «συντροφεύει»… ο κορωνοϊός…, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Η δημοτική μας αρχή δεσμεύθηκε για σκληρή δουλειά, αυτό κάνουμε και να είναι σίγουροι οι συμπολίτες μας πως στο τέλος αυτής της πορείας κάτι καλό θα έχουμε πετύχει.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *