Ο Χρήστος Ταραχόπουλος είναι ένας από τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εξακολουθεί να αγωνίζεται για το δήμο Αθηναίων…
Συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Τεχνόπολις. Ο Χρήστος Ταραχόπουλος μίλησε για την κλιματική αλλαγή αλλά και πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αντιμετωπίσει δυσάρεστες καταστάσεις.
Ποιες είναι οι διαπιστώσεις για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής;
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η κλιματική αλλαγή θα μας επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τα προσεχή χρόνια. Συνήθως διαρκεί για μια μεγάλη χρονική περίοδο, όπως για δεκαετίες ή και περισσότερο και οφείλεται, πρωτίστως, στις ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως δε σε αυτές που σχετίζονται με την καύση ορυκτών καυσίμων. Το περασμένο καλοκαίρι διαπιστώσαμε ορισμένες απ’ αυτές, κυρίως στις περιφέρειες της Αττικής αλλά και της Εύβοιας, με τις φωτιές που κατέστρεψαν δάση και περιουσίες και απείλησαν ζωές».
Ποιες είναι οι επιπτώσεις;
Είναι ξεκάθαρο ότι μειώθηκε η βλάστηση και ο χώρος πρασίνου, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αλλά και αποτελεσματικά. Διότι, κατ’ επέκταση θα επηρεαστεί η υγεία μας αφενός, από την ποιότητα του αέρα και του νερού και αφετέρου, από την υποβάθμιση των υποδομών.
Θεωρείτε ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν άμεσα την προσαρμογή στα νέα δεδομένα;
Απαιτείται, επίσης, οι προσλήψεις δασοφυλακών, δασολόγων και δασοπυροσβεστών, οι οποίοι διαθέτουν την εμπειρία μιας πυρκαγιάς σε δάσος και είναι εκπαιδευμένοι
Η πρώτη κίνηση, σίγουρα, είναι οι προσλήψεις. Ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες ενέργειες;
Ο σχεδιασμός δημιουργίας και διατήρησης αστικών πάρκων και πράσινων χώρων είναι η δεύτερη και πιο ουσιώδης ενέργεια. Με τον τρόπο θα συνεισφέρουν στην ψύξη του αστικού τοπίου κατά τη διάρκεια των κυμάτων θερμότητας. Τα αστικά πάρκα ένα δυνατό «χαρτί» για την αντιμετώπιση του φαινόμενου, καθ’ ότι μπορούν να βοηθήσουν στο πρόβλημα της απορροής των αστικών καταιγίδων, συλλέγοντας και καθαρίζοντας το νερό των ομβρίων και αποτρέποντας την υπερχείλιση στους δρόμους.
Όλα αυτά, βεβαίως, πρέπει να γίνουν από κοινού με την κυβέρνηση…
Η κυβέρνηση επιβάλλεται να δώσει πόρους προς τους ΟΤΑ και εν συνεχεία, από κοινού να προβούν σε σημαντικές ενέργειες, όπως ο – χωρίς χρονοτριβή – σχεδιασμός αναδάσωσης όλων των καμένων δασών, ενώ παράλληλα, απαιτείται η οικονομική υποστήριξη όσων καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές. Επιπλέον, να προχωρήσουν στην χάραξη αντιπυρικών ζωνών, αλλά και παρεμβάσεων πολεοδομικού χαρακτήρα με στόχο την αντιμετώπιση των ακραίων βροχοπτώσεων και φαινόμενων που αφορούν τις πλημμύρες.
Ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας τα ηλεκτρικά οχήματα, τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου οχήματα, τα υβριδικά οχήματα και τα οχήματα κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2. Αυτό το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;
Απόλυτα ναι. Είναι καλό να αποφεύγονται οχήματα που θα μολύνουν την ατμόσφαιρα, ωστόσο, το πρώτο και βασικό σημείο είναι να γίνει συνείδηση στον κάθε Αθηναίο η αποφυγή ιδιωτικών οχημάτων. Τελευταία βλέπουμε στους δρόμους περισσότερα ποδήλατα αλλά και ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια, κάτι που με χαροποιεί.
Θεωρώ επιτακτική ανάγκη να δοθούν ακόμα περισσότερα κίνητρα για την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων στους δημότες και να διατίθεται δωρεάν στάθμευσης των οχημάτων σε χώρους δημοτικούς, στους οποίους θα έχουν εγκατασταθεί μονάδες φόρτισης. Το ζητούμενο για όλους μας είναι να εντατικοποιήσουμε τις δράσεις προς την κατεύθυνση της αειφόρου ενέργειας, της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.