Αρχική » «Τα φαναράκια του Αιγαίου», ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο

«Τα φαναράκια του Αιγαίου», ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο

0

Ο Οδυσσέας ετοιμαζόταν όλο το προηγούμενο διάστημα για το ταξίδι στη Λέσβο. Είχε μαζέψει τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. “…Η μεγάλη μέρα έφτασε! Χαιρέτησε τη μητέρα και τ’ αδέρφια του και μαζί με τον πατέρα και τους φίλους του τα μπουκάλια τράβηξαν για το λιμάνι του Πειραιά. Μπήκαν βιαστικά με το αυτοκίνητο στο πλοίο και στη συνέχεια ανέβηκαν στην καμπίνα. Ήταν γλυκός ο καιρός και ο πατέρας του πρότεινε να πάνε στο κατάστρωμα.

Τότε είδε μπροστά του, στην προβλήτα του λιμανιού, σαν σκηνικό θεάτρου, εκατοντάδες σκηνές με πρόσφυγες να συνωστίζονται σε λίγα τετραγωνικά. Άκουσε φωνές παιδιών που έτρεχαν γελώντας και φωνάζοντας χωρίς να ξέρουν τι τους περιμένει αύριο. Δεν είναι λοιπόν μόνο η Λέσβος, είναι και ο Πειραιάς και ο Ελαιώνας και πολλά άλλα μέρη, σκέφτηκε ο Οδυσσέας. Πολλά ήταν τα ερωτήματα στον πατέρα του και λίγες οι απαντήσεις.

Είχε ακούσει και πρωτύτερα στο ραδιόφωνο ότι εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, είχαν χαθεί στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη εκατοντάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους και 150 παιδιά…”

«Τα φαναράκια του Αιγαίου», το τελευταίο βιβλίο του Σταμάτη Σκαμπαρδώνη, εκπαιδευτικού, Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας, είναι ένα βιβλίο για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και τη συνύπαρξη των λαών. Ένα παιδικό βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εύμαρος» και δίνει τη δυνατότητα σε γονείς και εκπαιδευτικούς να κουβεντιάσουν με τα παιδιά αυτά τα καίρια, πανανθρώπινα ζητήματα.

Ο συγγραφέας του υπήρξε τυχερός, καθώς γεννήθηκε εκείνες τις δεκαετίες που υπήρχαν ακόμα γειτονιές και χώμα και τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που έχει αναπτύξει ευαισθησίες και βλέπουμε τώρα στο βιβλίο του να ζωντανεύει φαινομενικά άψυχα αντικείμενα, τα οποία στα δικά του μάτια έχουν ζωή και προσωπικότητα.

Παλιά γυάλινα μπουκάλια μπορούν να κάνουν την επανάστασή τους, να γίνουν κομμάτι της αλλαγής και να μετατραπούν σε φαναράκια που θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Αιγαίο: «Είμαστε μαζί σας. Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο».

Η εικονογράφηση του βιβλίου, που μοιάζει με κολάζ παιδικών ζωγραφιών, ανήκει στην Άλκηστη Οικονομοπούλου.
Σε μια πολύ όμορφη βραδιά εξελίχθηκε η χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου, στον υπαίθριο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Γλυφάδας, μπροστά στη θάλασσα.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν η σκηνοθέτης-δραματουργός Τζένη Αρσένη, η δημοσιογράφος Νόρα Ράλλη, ο αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Θωμάς Νουτσόπουλος και ο αρχιτέκτονας-μηχανικός Τάσος Ταστάνης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανατροπή στη Γλυφάδα”.

Το λόγο πήρε και η εικονογράφος του βιβλίου η οποία εξήγησε τη λογική που το σχεδίασε. Την εκδήλωση συντόνισε ο υπεύθυνος των εκδόσεων Εύμαρος Πέτρος Κακολύρης. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η Εύη Μπούτση.

Η βραδιά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο με μουσική και τραγούδια από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια από τη Ναταλία Κωτσάνη και τον Θεοδόση Συκιώτη, με τους πιο δραστήριους να χορεύουν ταραντέλες. Το μήνυμα της βραδιάς είναι το διαχρονικό πως αν σωθεί το παιδί υπάρχει ελπίδα.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γλυφάδας Σωκράτης Ζάχος, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Νιτσιόπουλος, Νίκος Βρυζίδης, Σπύρος Δήμου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δαφνούλα Χαρίση-Μπίλια, Ελένη Καράχου-Σκούταρη, Γεωργία Βαμβακερού. Καλοτάξιδο και ευπώλητο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *