Τα «μάτια» των δήμων στην αυθαίρετη δόμηση
Μέχρι και drones, εκτός των δορυφόρων και των ψηφιακών χαρτών, θα επιστρατευτούν για να παρακολουθείται η δόμηση στους δήμους…
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, σκοπός είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος, το οποίο με τη βοήθεια της χρήσης νέων τεχνολογιών, θα εντοπίζει και θα ελέγχει την αυθαίρετη δόμηση.
Πως θα συμβεί; Με διάφορους τρόπους, όπως:
- Με την προμήθεια δορυφορικών εικόνων για όλη την επικράτεια…
- Με την παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη ακριβείας έως 20 εκατοστών από αεροφωτογράφηση με επανδρωμένο αεροσκάφος…
- Με τη δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους και επιφάνειας και ψηφιοποίησης…
- Με την Τεχνητή Νοημοσύνη…
- Με τη δημιουργία Γραφείου Συντονισμού και παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης…
- Με την εγκατάσταση και λειτουργία UAV σταθμών σε κρίσιμες περιοχές που θα υποδειχθούν, με σκοπό τη συχνή περιοδική φωτοληψία κ.ά.
«Aξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (drones, δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες κ.λπ.), κεντρική υπηρεσία του υπουργείου θα εντοπίζει τις αυθαίρετες κατασκευές. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, που αποτυπώθηκε σε νόμο του κράτους την περασμένη άνοιξη, προβλέπεται, για πρώτη φορά, η προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων. Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην κατεδάφιση των νέων αυθαίρετων κτισμάτων, για να μηδενίσουμε τη δημιουργία νέων αυθαιρέτων και να θέσουμε έτσι τέλος σε πρακτικές δεκαετιών, που υπονομεύουν διαχρονικά την άσκηση πολεοδομικής πολιτικής. Παράλληλα, θα επιλέγεται κάθε χρόνο και σημαντικός αριθμός παλαιότερων αυθαιρέτων προς κατεδάφιση με πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης.