Αρχική » Ο Π. Μανούρης μόνο στο Edimos: Η Νέα Ιωνία χρειάζεται άλματα για να κερδίσει το χαμένο έδαφος – Βρίσκεται σε τέλμα

Ο Π. Μανούρης μόνο στο Edimos: Η Νέα Ιωνία χρειάζεται άλματα για να κερδίσει το χαμένο έδαφος – Βρίσκεται σε τέλμα

0
manouris vasiko

Ο Παναγιώτης Μανούρης, υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Ιωνίας

Ο Παναγιώτης Μανούρης, υποψήφιος Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, και θέλει και μπορεί να μετατρέψει τη Νέα Ιωνία σε μια σύγχρονη, ανθρώπινη και πράσινη πόλη…

Συνέντευξη στον Άγγελο Αρτελάρη

Για να ακριβολογούμε, όχι μόνο θέλει, αλλά και θεωρεί υποχρέωσή του ως γέννημα – θρέμμα του Δήμου, να τη κάνει μια πόλη δημιουργίας με σεβασμό στις νέες γενιές. Αλλά και μπορεί, διότι είναι άριστος γνώστης της ανάπτυξης των ΟΤΑ καθώς και των αναπτυξιακών εργαλείων τόσο από την Πολιτεία όσο και την Ευρώπη. Δεν είναι μόνο ότι κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών & Κρίσεων – Αειφόρος Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση» αλλά και ότι έχει οριστεί Γενικός Γραμματέας του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής και μέλος της Επιτροπής ΕΣΠΑ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Με τον υποψήφιο Δήμαρχο Νέας Ιωνίας, Παναγιώτη Μανούρη, είχαμε μια άκρως ενδιαφέρουσα και επεξηγηματική συνέντευξη για το παρόν και το μέλλον της Νέας Ιωνίας.

manouris2

  • Κατά τη διάρκεια των ομιλιών σας επισημαίνετε ξεκάθαρα ότι η Νέα Ιωνία είναι ο τελευταίος «τροχός της άμαξας» στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική. Πως καταλήγετε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα;

«Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι παραπάνω από τα να συγκρίνετε το παρόν και το παρελθόν. H Νέα Ιωνία, μια πόλη με περισσότερους από 70.000 κατοίκους. Μια πόλη που εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο εμπορικό και μεταποιητικό κέντρο λόγω της εργατικότητας και του οράματος των Μικρασιατών, οι οποίοι και έθεσαν τις ισχυρές βάσεις της Νέας Ιωνίας.

Κάναμε, ήδη, έναν περίπατο στους δρόμους και τα σοκάκια του Δήμου μας. Τι διαπιστώνετε ιδίοις όμμασι; Ότι η Νέα Ιωνία έχει μείνει πίσω σε όλους τους τομείς».

  • Αναφέρεστε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στην υποανάπτυξη της εργασίας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό…

«Αναφέρομαι ξεκάθαρα στην μη αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου, που διατίθενται από τη Πολιτεία και την Ευρώπη προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφέρομαι στον μη εκσυγχρονισμό των υποδομών, στον ψηφιακό αναλφαβητισμό και κατ’ επέκταση στα αργά βήματα προς την ψηφιακή μετάβαση.

Αναφέρομαι, τέλος, στις περιβαλλοντικές αναπλάσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών τους, για την αστική κινητικότητα, πεζών, οδηγών αλλά κυρίως και σε ότι αφορά στο σταδιακό πέρασμα στη χρήση ποδηλάτου, τη στήριξη των επιχειρήσεων, το πράσινο».

  • Θεωρείτε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή παρέμεινε αδρανής σε τόσο ζωτικά συστατικά ενός Δήμου;

«Απολύτως… Αν δούμε τη λίστα των έργων που δεν έγιναν, θα διαπιστώσετε ότι είναι μεγάλη. Κακά τα ψέματα, ο Δήμος μας έχει μείνει …έτη φωτός πίσω σε όλους τους σημαντικούς τομείς ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Θα ήθελα, ωστόσο, να σταθώ με δύο λέξεις στην ανικανότητα και την ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής».

  • Τί δεν έκανε καλά η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κατά τη διάρκεια της θητείας της;

«Το πιο βασικό σημείο είναι η έλλειψη υποδομών. Απουσιάζουν με εκκωφαντικό τρόπο όχι μόνο τα έργα για την οχύρωση του Δήμου μας, αλλά και θα διαπιστώσετε ότι δεν ήταν έγκαιρη, καν, η προετοιμασία μελετών ώστε να υλοποιηθούν αυτά στο μέλλον.

Χωρίς να βάλω «αλάτι και πιπέρι» στην περιγραφή των γεγονότων, θα σας μεταφέρω μια διαπίστωση: Η Νέα Ιωνία είναι αθωράκιστη στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Χωρίς καν σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης, δίχως μελέτες και χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης και το πιο σημαντικό χωρίς συνεργασία και συναίνεση.

Τουναντίον, επικράτησε μια αποσπασματική, πρόχειρη και προσωπική στρατηγική, που είχε ως συνέπεια τον απομονωτισμό και την περιθωριοποίηση του Δήμου μας».

manouris1

  • «Άνθρωποι είμαστε και λάθη θα κάνουμε», που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας…

«Δεν σας κρύβω ότι δεν είμαι απόλυτα βέβαιος για τα λάθη που διατυπώνετε. Διότι, σε λάθη υποπίπτεις όταν δουλεύεις, όταν πράττεις. Στην ανεπάρκεια, όμως, στην ανικανότητα αλλά κυρίως, στην απραξία δεν μπορείς να αποδώσεις το λάθος.

Δυστυχώς, διαπιστώνω καθυστερήσεις, εσκεμμένες ή μη, που οδήγησαν σε απώλεια και των, ήδη, δημοπρατημένων έργων της Δημοτικής Αρχής του κ. Γκότση, του πάρκινγκ αλλά και των αντιπλημμυρικών έργων, ύψους 20εκ. ευρώ».

  • Από την πλευρά σας, τι είστε διατεθειμένος να κάνετε, προκειμένου η Νέα Ιωνία να επανέλθει στο δρόμο της ομαλότητας και της ανάπτυξης;

«Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, εν ολίγοις η παράταξή μας, διαθέτει και όραμα και σχέδιο, αλλά και αποφασιστικότητα να προσδώσει τη δυναμική που χρειάζεται ο Δήμος μας. Με στόχο να λάβει τη θέση που της αξίζει πραγματικά.

Με στόχο η Νέα Ιωνία να μετατραπεί σε μια πόλη – πρότυπο για το εμπόριο, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, την ψηφιακή εποχή, τις υπηρεσίες και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Διαθέτουμε πλάνο, είμαστε μεθοδικοί και αποτελεσματικοί και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο. Χωρίς υπερβολή, έχουμε τις δυνατότητες να μετατρέψουμε τη Νέα Ιωνία από «σαστισμένο παρατηρητή» των εξελίξεων, σε σύγχρονη, λειτουργική και φιλική προς τον δημότη πόλη».

  • Αν σας ζητούσα να προτεραιοποιήσετε τους στόχους σας την επόμενη πενταετία, τι θα μου απαντούσατε;

«Πρωτίστως, θα σας έλεγα ότι η Νέα Ιωνία χρειάζεται ένα «Άλμα Ανάπτυξης». Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και έργων, δηλαδή, που δίνει καίριες λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο και την αειφόρο ανάπτυξη. Και το οποίο ξεκινάει από την στενή συνεργασία με εμπειρογνώμονες, αλλά την αγαστή σχέση, επικοινωνία και συναίνεση των δημοτών μας.

Οι πυλώνες, λοιπόν, αυτού του προγράμματος είναι οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού και τα έργα υποδομών. Είναι η επιχειρηματικότητα και η δημιουργία θέσεων εργασίας, που θα αναπτύσσεται δυναμικά, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του εμπορικού DNA της πόλης των Μικρασιατών.

Δίδουμε έμφαση στην καινοτομία, την ασφάλεια, τη προσβασιμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Έτσι, ώστε η πόλη μας να γίνει πιο πράσινη, πιο φιλική και πιο ανθρώπινη για τους δημότες. Δίδοντας έμφαση στη προστασία του περιβάλλοντος, τη κυκλική οικονομία, την αειφορία αλλά και την μετάβαση σε ένα πρότυπο ανθεκτικότητας και προσαρμογής τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Για μια Πόλη πιο Κοινωνική που θα αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανισοτήτες και τον κοινωνικό αποκλεισμό, μέσα από τη παροχή ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών».

 

Με 2 λέξεις…

Το μεγάλο «αγκάθι»: Η καθαριότητα…

Τι λείπει: Το αστικό πράσινο…

Προτεραιότητα: Η διαμόρφωση των πεζοδρομίων…

Κυκλοφοριακό: Χθες… η ολοκλήρωση του περίφημου πάρκινγκ…

Στόχος: Μια σύγχρονη και όμορφη πόλη…

Ποια η άποψή σας για την κ. Θωμαϊδου: Οδήγησε τον Δήμο σε τέλμα…

Τι λέτε για τη δημοτική αρχή: Ανεπαρκής και ανίκανη…

Τα 4 προσόντα του πετυχημένου Δημάρχου: Διαχειριστική ικανότητα, πολιτική επάρκεια, τεχνογνωσία, συνθετική ικανότητα…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *