Ο Ν. Μπάμπαλος στο Edimos: Ο Δήμος Ηρακλείου νοικοκυρεύτηκε – Οι επόμενοι στόχοι
Χρειάστηκαν 40 χρόνια αναμονής και άκαρπων προσπαθειών, προκειμένου ν’ αποκτηθεί το Κτήμα Φιξ από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής…
Ο Δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος, το χαρακτήρισε ως «στοίχημα» της πόλης και έδωσε όλη την ενέργεια για να επιτευχθεί. Όπως ο ίδιος δηλώνει, πρωταρχικό μέλη της νυν Δημοτικής Αρχής αποτέλεσε η νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική: Εν ολίγοις, μηδενίστηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοτικού ταμείου και δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες προκειμένου ο Δήμος να μετατραπεί ισχυρός.
«Το χρωστούσαμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι αποτελεί το βιώσιμο μέλλον αυτής της πόλης.
- Πως οραματίζεστε την επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
«Αγαπητέ κ. Αρτελάρη δεν είναι θέμα οράματος, πλέον, αλλά πράξεων. Έχουμε καταναλώσει πάρα πολλά χρόνια να συζητάμε πώς θέλουμε και πώς πρέπει να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη σύγχρονη εποχή. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά.
Εάν θέλετε την άποψή μου μέσα σε μια γραμμή – διότι εάν αναφερθούμε σε επιμέρους ζητήματα φοβάμαι πως θα καταχραστώ τον χώρο σας – οι Δήμοι πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι, πιο αποτελεσματικοί και πιο άμεσοι στην ανταπόκρισή τους απέναντι στα προβλήματα και την εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και την παραγωγή έργου για την βελτίωση της καθημερινότητάς τους».
- Η γραφειοκρατία παραμένει;
«Σήμερα υπάρχουν ασφυκτικοί περιορισμοί ελέγχων και διαδικασιών που δεν μας επιτρέπουν να κινηθούμε στον ρυθμό που θα θέλαμε. Ένα απλό παράδειγμα: από τη στιγμή που θα οραματιστείς ένα έργο μέχρι το σημείο να ξεκινήσει να γίνεται πράξη μπορεί να μεσολαβήσουν χρόνια που θα έχουν καταναλωθεί σε γραφειοκρατία και ανταλλαγή χαρτιών και διαδικασιών ανάμεσα στους, πάρα πολλούς, εμπλεκόμενους φορείς».
- Η υποστελέχωση είναι ένα ακόμα κρίσιμο θέμα;
«Αναμφίβολα… Δεν είναι άδικο να μην μπορούμε να προσλάβουμε εργαζόμενους με βάση τις δυνατότητές του Δήμου μας; Γιατί ένας δήμος που μπορεί να απασχολήσει επιπλέον προσωπικό για να εξυπηρετεί τον δημότη και να έχει την πόλη του σε πολύ καλύτερη κατάσταση να μην μπορεί να το κάνει αλλά να κινούμαστε όλοι με ολιγόμηνες συμβάσεις και προγράμματα της ΔΥΠΑ».
- Μήπως το ζητούμενο είναι να μην γίνονται αθρόες προσλήψεις και να δαπανούνται τεράστια ποσά;
«Εμείς, λόγω χάρη, στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια ένα καλό οικονομικό νοικοκυριό. Έχουμε χρήματα για να πάρουμε επιπλέον υπαλλήλους που τους χρειαζόμαστε – για να μην πω ότι «καιγόμαστε» – και να καρπωθούν ακόμα περισσότερο οι Ηρακλειώτες και οι Ηρακλειώτισσες αυτή την καλή οικονομική εικόνα του Δήμου τους».
- Άρα, δεν έχουν γίνει βήματα προόδου;
«Σε καμία περίπτωση δεν θέλω μηδενίσω. Φυσικά και έχουν γίνει βήματα μπροστά. Πρέπει όμως να γίνουν πολλά περισσότερα. Θέλω να πιστεύω ότι με έναν έντιμο διάλογο μαζί με την κεντρική διοίκηση – και εφόσον μείνει πιστή η κυβέρνηση στις εξαγγελίες της για ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο κράτους – θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».
Σε ποιο βαθμό είναι έτοιμοι οι δήμοι να μεταβούν στη νέα εποχή;
«Νομίζω η εποχή της οικονομικής κρίσης αλλά και η πιο πρόσφατη της πανδημίας απέδειξαν ότι οι δήμοι μπορούν γρήγορα και αποτελεσματικά να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες. Παρόλη την κατάσταση των στενών ορίων, που περιέγραψα και παραπάνω, καταφέραμε να αναπροσαρμόσουμε και να κατευθύνουμε δυνάμεις και έργα στις νέες απαιτήσεις που χρειάστηκε η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Εάν, μάλιστα, οι δήμοι αποκτήσουν και μεγαλύτερη ευελιξία τότε είμαι σίγουρος για θετική απάντηση στο ερώτημά σας».
- Ποια είναι η άποψή σας για τον Δήμο Ηρακλείου;
«Είναι ξεκάθαρο ότι αφενός, διατηρούμε μια καλή οικονομική κατάσταση και αφετέρου, έχουν πραγματοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια στο κομμάτι της εξυπηρέτησης του δημότη και της ενίσχυσης – βελτίωσης των υποδομών της πόλης. Αυτά τα δύο συστατικά μας επιτρέπει να είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι».
- Θεωρείτε ότι το πιο σημαντικό συστατικό της μετάβασης είναι η οικονομική αυτοτέλεια;
«Είναι αλήθεια ότι η οικονομική αυτοτέλεια είναι ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πώς την εννοούμε όμως;
Όταν λέμε οικονομική αυτοτέλεια, φαντάζομαι μιλάμε για την παραχώρηση ενός διακριτού πόρου στην Αυτοδιοίκηση, τον οποίο όμως θα πρέπει να τον διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου. Δηλαδή, ίσως να χρειαστεί να τον εισπράττουν οι ίδιοι οι δήμοι απευθείας από τους πολίτες.
Προσωπικά είμαι θετικός. Είμαι ένας άνθρωπος που πρεσβεύει πώς όταν έχεις μια θέση ευθύνης δεν πρέπει μόνο να ζητάς ή να βρίσκεις δικαιολογίες, αλλά πρώτα από όλα εσύ να κάνεις αυτό που πρέπει και μπορείς.
Και στον Δήμο μας έχουμε κάνει πολλά. Μπορέσαμε και το κάναμε να μειώσουμε τη δημοτική φορολογία επί 5 συνεχόμενα έτη, κάνοντας τις μεγαλύτερες μειώσεις που έχουν δει ποτέ οι δημότες μας.