Νίκος Κασουρίδης: “Οι κινήσεις του δήμου Περιστερίου”
Ο πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νίκος Κασουρίδης μιλάει στο Edimos.gr
Ένας εκ των αρχαιότερων δημοτικών συμβούλων στο δήμο Περιστερίου είναι ο Νίκος Κασουρίδης, πρώην καλαθοσφαιριστής αλλά και προπονητής, ο οποίος ασχολείται νυχθημερόν μ’ έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νίκος Κασουρίδης, μίλησε στον «Λόγο» και αναφέρθηκε σ’ όλα τα ζητήματα που άπτονται των σχολικών κτιρίων.
Είστε πρόεδρος σ’ αυτό το νομικό πρόσωπο. Ποιο είναι το έργο σας;
Έχει στην αρμοδιότητά του τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είτε, δηλαδή, πρόκειται για το ρεύμα και το νερό, είτε για τον μικροεξοπλισμό και τις επισκευές μικρού βεληνεκούς. Η επιχορήγηση λαμβάνεται από το υπουργείο Εσωτερικών και ο Δήμος το μεταφέρει στα νομικά πρόσωπα, ανάλογα με τον τύπο του σχολείου και τον αριθμό των μαθητών.
Πόσα είναι τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Περιστέρι;
Είναι 45 τον αριθμό και πραγματικά, προσπαθούμε καθημερινά να ανταπεξέλθουμε στα όποια προβλήματα παρουσιάζονται. Θέλω να γνωρίζετε ότι ο δήμος Περιστερίου είναι πρωτοπόρος και σ’ αυτό το τομέα, διότι τις επιχορηγήσεις διαθέτουμε άμεσα στα σχολεία με στόχο την άμεση επίλυση των ζητημάτων. Άρα, δίδεται η ευελιξία στον κάθε διευθυντή, καθ’ ότι έχει όλο το ποσό στο λογαριασμό του και μπορεί να κάνει έναν προγραμματισμό για τυχόν διόρθωση ζημιών.
Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται ότι το κονδύλι θα κατευθυνθεί στις πραγματικές δαπάνες ενός σχολείου;
Χρίζοντας οικονομικούς υπόλογους τους διευθυντές κάθε σχολείου. Ακόμα κι αν τα σχολεία συστεγάζονται, εμείς ορίζουμε έναν οικονομικό υπόλογο, ο οποίος μας επισημαίνει κάθε ενέργεια στην οποία θα προβεί.
Άρα, τον έλεγχο το έχει αποκλειστικά και μόνο ο διευθυντής του σχολείου;
Δεν είναι έτσι, διότι αφενός, ελέγχουμε λεπτομερώς τα τιμολόγια για την ορθή αξιολόγηση των θεμάτων και αφετέρου, πριν από οποιαδήποτε απόφασή του πρέπει να συνεννοηθεί μαζί μας. Ως εκ τούτου, από τη μία πλευρα ο έλεγχος είναι συνεχής και ενδελεχής και από την άλλη, «λύνουμε τα χέρια» των διευθυντών.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο κόστος για ένα σχολείο;
Δυστυχώς και χωρίς αμφιβολία, οι ανάγκες των ΔΕΚΟ. Εν συνεχεία τα χρήματα κατευθύνονται για μικροεπισκευές και αγορά εξοπλισμού. Εννοείται ότι τα χρήματα δεν επαρκούν, δεδομένου ότι από το 2010 και ύστερα το εν λόγω ποσό μειώθηκε κατά 50%. Εν τούτοις, ο δήμος παρεμβαίνει καταλυτικά και σε απρόοπτα γεγονότα, δίνοντας λύση σ’ όλα τα προβλήματα.
Δηλαδή, καταβάλλονται και πρόσθετα χρήματα;
Να σας ενημερώσω ότι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα έσπασαν οι σωλήνες κάτω από το δάπεδο ενός σχολείου και είχαμε διαρροή. Ο δήμος παρενέβη και έλυσε το οικονομικό πρόβλημα.
Εν μέσω πανδημίας, δόθηκαν τα κονδύλια στα σχολεία;
Βεβαίως και οι διευθυντές των σχολείων τα αποταμίευσαν, με στόχο να τα χρησιμοποιήσουν σε τυχόν ζημιές. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο κονδύλι κατευθύνεται στο ρεύμα, ακόμα κι όταν το σχολείο είναι κλειστό. Οι καθημερινές ανάγκες (χαρτί, υπολογιστής κ.α.) είναι πολλές. Κάποιοι διευθυντές, μάλιστα, από την επιχορήγηση έφτιαξαν εξαιρετικά εργαστήρια.
Ποια είναι η γενική διαπίστωσή σας: Το Περιστέρι αντιμετωπίζει κτιριακό πρόβλημα;
Είναι γεγονός ότι διαθέτουμε σχολεία και μάλιστα, είναι καλοσυντηρημένα. Έχει κατασκευαστεί το Καλλιτεχνικό σχολείο και περιμένουμε να γίνει και το νέο ειδικό εργαστήριο για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Έχουν προγραμματιστεί για το 2022 και νέα έργα;
Βεβαίως. Θα κατασκευαστεί ένα μεγάλο πάρκινγκ απέναντι από τον ΟΤΕ και στη θέση της Ξυλοτεχνίας θα γίνει ένα κομψοτέχνημα: Ένας χώρος πολιτισμού. Ο Ανδρέας Παχατουρίδης και οι συνεργάτες του συνεχίζουν με όρεξη και θέληση, αλλά και με νέο όραμα. Είναι γεγονός ότι ο δήμαρχος ασχολείται νυχθημερόν για την ανάπτυξη του νέου Περιστερίου.