Αρχική » Λ. Κυρίζογλου: Μαθητευόμενος μάγος και κομήτης ο Χ. Δούκας

Λ. Κυρίζογλου: Μαθητευόμενος μάγος και κομήτης ο Χ. Δούκας

0
kirizoglou edimosgr (1)

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λ. Κυρίζογλου

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζγλου, επιτέθηκε έντονα του Χ. Δούκα, τον οποίο χαρακτήρισε …μαθητευόμενο μάγο και κομήτη…

«Η νέα ηγεσία της ΚΕΔΕ θα πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης», εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συνέχισε: «Υπηρετούμε τις ανάγκες των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, κι όχι την αγωνιώδη προσπάθεια προσωπικής ανέλιξης προσώπων ή την πολιτική επιβίωση κομμάτων».

Η δήλωση του Λ. Κυρίζογλου:

Όσοι έχουμε υπηρετήσει τα προηγούμενα χρόνια από θέσεις ευθύνης την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, γνωρίζουμε καλά πως η μεγάλη δύναμη του θεσμού μας,  είναι η ενότητά μας. Είναι η κοινή μας αντίληψη πως υπηρετούμε τις ανάγκες των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, κι όχι την αγωνιώδη προσπάθεια προσωπικής ανέλιξης κάποιων προσώπων,  ή  την πολιτική επιβίωση κομμάτων, που μοναδικό στόχο έχουν να καταμετρήσουν πρόσκαιρα, την όποια τους επιρροή.

 

Εμείς πιστεύουμε πως αντίπαλοί μας διαχρονικά δεν είναι οι αιρετοί εκπρόσωποι του θεσμού μας, τους οποίους τιμούμε ειλικρινά πάνω από κόμματα και παρατάξεις,  αλλά τα πρόσωπα και οι αντιλήψεις που δεν θέλουν τους Δήμους μας λειτουργικά αυτόνομους και οικονομικά ανεξάρτητους. Είναι όσοι δεν θέλουν τη λειτουργία ενός σύγχρονου, αποκεντρωμένου κι αποτελεσματικού Κράτους, με ξεκάθαρους ρόλους και διασφαλισμένους πόρους, σε όλες τις βαθμίδες διοίκησής του. Είναι όσοι έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί ως “κομήτες” και “μαθητευόμενοι μάγοι” στην αυτοδιοίκηση, χρησιμοποιώντας την απλά ως σκαλοπάτι για την μεταπήδησή τους στη συνέχεια, στην κεντρική πολιτική σκηνή.

 

Απέναντι μας είναι όλοι όσοι προώθησαν τις προηγούμενες δεκαετίες κάποιες  “δήθεν” μεταρρυθμίσεις, που επέβαλαν περίεργα εκλογικά συστήματα που οδήγησαν σε παράλυση τους Δήμους, με όποιο όνομα κι αν τους έδωσαν, μεταβιβάζοντας μας εκατοντάδες νέες  ευθύνες και αρμοδιότητες, χωρίς να μας δώσουν ταυτόχρονα τους  πόρους, το προσωπικό και τα κατάλληλα εργαλεία διοίκησης, για να τις ασκήσουμε ουσιαστικά κι αποτελεσματικά, προς όφελος των συμπολιτών μας .

 

Η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη για τους Δήμους μας, αφού καλούμαστε να διαχειριστούμε μια σειρά από μεγάλα ζητήματα, που θα καθορίσουν το μέλλον των πόλεων και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Όμως για μια σειρά από αναμφισβήτητα γεγονότα, η θητεία που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2024 βρίσκει τους Δήμους μας πιο δυνατούς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

 

Δεν θα έχουμε τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που είχαν οι αιρετές διοικήσεις της προηγούμενης περιόδου, αφού διεκδικήσαμε και πετύχαμε να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα. Αποδείξαμε την αποτελεσματικότητά μας, με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την πανδημία,  κρατώντας τους Δήμους μας ανοικτούς και τις τοπικές μας κοινωνίες όρθιες. Έγιναν θετικά βήματα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μας και μέρα με τη μέρα, γίνονται ακόμη περισσότερα. Έχει μπει οριστικά τέλος στη συρρίκνωση της χρηματοδότησης των Δήμων, που ξεκίνησε από την οικονομική κρίση της προηγούμενης 15ετίας. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν ποτέ σε Δήμους τα τελευταία χρόνια για έργα στις πόλεις μας και για την κάλυψη των λειτουργικών μας αναγκών. Με τη σταδιακή αύξηση των πόρων από τους κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που διεκδικήσαμε και πετύχαμε, αλλά και προγράμματα χρηματοδότησης που έχουμε στη διάθεσή μας όπως το Α. Τρίτσης, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, κλπ. Με το νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ για το 2024 που η σημερινή Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε. προώθησε, ευνοούνται κυρίως  οι μικρότεροι σε μέγεθος Δήμοι, ορεινοί και νησιωτικοί, χωρίς να μειώνεται η επιχορήγηση κανενός Δήμου, σε σχέση με το 2023. Σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίστηκαν  προβλήματα που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση.

 

Πάνω στις ισχυρές βάσεις όλων όσων πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, στηριζόμενοι στην ενότητα και την υπευθυνότητα του αιρετού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, οφείλουμε να συνεχίσουμε και στο μέλλον. Με ενότητα.

 

Με σχέδιο και πρόγραμμα. Με ατζέντα αυτοδιοικητική κι όχι κομματική. Και πάντως όχι μηδενίζοντας όλα όσα έχουν μέχρι σήμερα επιτευχθεί, στο βωμό εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

 

Γνωρίζουμε ασφαλώς πως τα ανοικτά ζητήματα είναι πολλά . Τα αναδείξαμε κι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε την επίλυσή τους, με προγραμματική συνέπεια, με ευθύνη, με ειλικρίνεια και λογικές συνεργασίας με το Κράτος, αλλά και με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Είναι αυτονόητο ότι εφόσον απαιτηθεί, θα συγκρουστούμε για το συμφέρον των Δήμων και της αυτοδιοίκησης γενικότερα.

 

Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε βάρος στο να γίνει πράξη μια ουσιαστική αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, απαιτώντας ουσιαστικό λόγο και ρόλο για το περιεχόμενό της, ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι μας να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, έχοντας τους αναγκαίους πόρους, τη θεσμική θωράκιση, τη λειτουργική αυτοτέλεια και το απαραίτητο προσωπικό. Αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

 

Παράλληλα, έχουμε δεσμευτεί να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για να ακυρώσουμε το παράνομο και παράλογο τέλος ταφής που μας επιβαρύνει άδικα κι αδικαιολόγητα.

 

Απαιτήσαμε από την κυβέρνηση και πετύχαμε να έχουμε έναν ουσιαστικό διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς και τετελεσμένα, με ρόλο στη διαμόρφωση του νέου εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων, δεσμευόμενοι ότι θα καταθέσουμε ένα ολιστικό επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης, που δεν θα αφορά μόνον το πόσιμο νερό, αλλά και τα αρδευτικά ύδατα.

 

Ξεκαθαρίσαμε ότι αποτελεί προτεραιότητά μας η ενίσχυση των δημοτικών υποδομών και μέσων πολιτικής προστασίας, για να θωρακίσουμε τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και την εκδήλωση φυσικών καταστροφών.

 

Δίνουμε βάρος στην ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού κράτους και στην ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας.

 

Ψηλά στην ατζέντα της επόμενης περιόδου είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και οι αυξημένες δαπάνες που προκαλεί στους προυπολογισμούς μας. Αλλά και άλλα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί στα συλλογικά μας όργανα κι απασχολούν την καθημερινότητα των Δήμων.

 

Φυσικά δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές ούτε εύκολες λύσεις.

 

Εμείς όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα κι επενδύουμε  στην ουσία κι όχι στη δημιουργία εντυπώσεων.  Διεκδικούμε την εμπιστοσύνη των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης,  στηριζόμενοι σε τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις κι όχι σε κομματικές σκοπιμότητες.  Γι’ αυτό δεν  μας ξενίζουν συμπεριφορές σαν αυτές που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες από πρόσωπο που φιλοδοξεί να ηγηθεί της ΚΕΔΕ, χωρίς να  διαθέτει αυτοδιοικητική εμπειρία.

 

Εμείς καταθέτουμε τη γνώση και την εμπειρία μας. Το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης .

 

Τη διάθεσή μας για ενότητα και συνεργασία.

 

Στόχος μας είναι μια Κ.Ε.Δ.Ε. αποτελεσματική και χρήσιμη στους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Μια Κ.Ε.Δ.Ε. που θα ενώνει τους Δήμους και δεν θα διχάζει τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.

 

Λάζαρος Κυρίζογλου

 

Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

 

Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *